Kultura
2

Visoko: Izložba "Bajram na starim čestitkama i fotografijama"

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U Zavičajnom muzeju u Visokom danas je otvorena izložba "Bajram na starim čestitkama i fotografijama" na kojoj je predstavljeno 320 eksponata koje je u protekle četiri decenije prikupljao profesor Senad J. Hodović. Izložbu je otvorila načelnica Općine Visoko Amra Babić.

Osim fotografija i razglednica na izložbi je postavljeno i nekoliko eksponata, kamenih ploča, koje su ručno rađene, a na kojima osim motiva postoji i niz tekstova.

Nekoliko desetina čestitki i fotografija su skenirani na format A3 ili A4 kako bi bili jasniji i vidljiviji obzirom da su u originalu veličine 9x13 cm.

Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Hilmo Neimarlija, predavač na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, podsjetio je da je ova izložba 19 projekt profesora Hodovića čiji su projekti već odavno vjerodostojan i prepoznatljiv izraz kulturnog života u Visokom u vremenu koje je oskudno za kulturu.

"U vremenu Bajrama musliman se otvara prema svijetu i prema drugim ljudima, otvara se prema samom sebi i u tom otvaranju nastoji pobijediti vrijeme i prolaznost svakodnevnice tako što pokušava spojiti budućnosti i prošlost i vječnost u trenutku sadašnjosti i sa željom da taj trenutak što duže potraje", kazao je Neimarlija te istakao da tu želju za zaustavljanjem vremena iskazuju bajramske čestitke koje muslimani upućuju jedni drugima, a koje je u impresivnoj panorami prikupio profesor Hodović.

Dodao je da se u motivima ovih čestitki osjeti potreba za očuvanjem prošlosti.

Autor izložbe i direktor Zavičajnog muzeja profesor Senad J. Hodović je naglasio da postoji interesovanje galerija i muzeja u drugim bh. gradovima za ovu izložbenu postavku.

"Svaka čestitka ili bajramija morala je biti vedra. Vesela, šarena, s uzorcima koji namah izmame osmijeh na lice. I onoga ko je šalje i onome kome stiže. Pa eto ti na njima cvijeća i ašlama, buketića i jaglaca, vijenčića ružica i grana uz mjesečev odsjaj. Eto ti na njima pobožnih mladića koji na sedždu padaju u bosanskom odijelu, ili onih dobrih Bošnjana štono na pazaru pazaruju čile zdrave ovnove rogate za najboljeg kurbana. Eto ti motiva lijepe Baščaršije i njenoga sjajnoga oka - Sebilja, eto ti uzrelog a neobranog šipka, nađe se i pokoji grad, čaršija, njeno ime, volj' ti Čajniče, Bihać, Foča, volj' ti Saraj'vo, Banja Luka, Mostar, ...volj' ti Visoko...", napisala je o bajramskim čestitkama koje su izložene u Visokom prof.dr. Fahira Fejzić Čengić.

Ona kaže kako je malo muslimanskih naroda koji su ovako bogato uživali svoje bajrame pa ih oslikavali na razglednicama, čestitkama na kojima su svoje mubarećlejisanje slali i poštom najmilijima, a svakako udaljenijima iz svoje mahale ili grada.

"Ali, eto, ove Bošnje su malo alaturka - malo alafranga vazda živjeli pa nije začudo što su imali i svoje istočne i svoje zapadne adete. Neka su. Vele zreliji povjesničari umjetnosti i razni sakupljači, kolekcionari naše starije ili moderne povijesti, naši nezamjenjivi hroničari i pamtivijeci...da nije njih takvih, kako bi nam samo svehla kultura sjećanja, kako bismo pozaboravljali neka druga, obično velimo, dobra stara vremena. Dobra jer su prošla, hajirli prošla, a stara jer doista i jesu stara, haman im je vijek, pola vijeka, ili vijek i po, kako kojemu...", kaže prof.dr. Fahira Fejzić Čengić.

Izložba u Visoko bit će postavljena dvije sedmice.

Podsjećamo, prije nekoliko godina prof. Senad J. Hodović je priredio u Sarajevu izložbu "Božić i Uskrs/Vaskrs na starim čestitkama" te izložbu "Božić na starim čestitkama do sredine XX stoljeća".