Kultura
46

Višenagrađivani umjetnik Anur Hadžiomerspahić proslavlja 20. godišnjicu rada izložbom u Sarajevu

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Povodom obilježavanja 20 godišnjice kreativnog rada jedan od vrlo značajnih bh. autora Anur Hadžiomerspahić predstavio je izložbu "Anur Hadžiomerspahić: Izložba nagrađenih radova" koja je otvorena u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu.

Izložba radova iz oblasti grafičkog dizajna i advertisinga kojima su dodijeljena najviša internacionalna i bh priznanja, uvrštena je u program XXI Festivala Baščaršijske noći.

Anur je rođen 1971. godine u Sarajevu. Diplomirao je u Italiji na Evropskom institut za dizajn u Milanu te na Akademiji likovnih umjetnosti u Milanu. Od 1996. godine redovni je član Udruženja likovnih umjetnika i dizajnera primijenjenih umjetnosti BiH.

"Tokom posljednjih 20 godina Anur je osmislio i realizirao veliki broj reklamnih i umjetničkih projekata kao i društveno angažiranih djela, a ova izložba otkriva samo dio izuzetnog opusa kojeg karakteristiše produktivnost, energičnost, te stvaranje kreativnog i vizuelno privlačnog uzbudljivog i nadasve snažnog dizajna", rekla je kustosica Galerije Collegium artisticum Sanela Nuhanović tokom otvaranja izložbe.

Među brojnim projektima, izdvaja se "Made in Bosnia" – projekat koji je imao za cilj da predstavi Bosnu i Hercegovinu na način kako mi sebe vidimo a ne kako nas drugi vide, te da promoviše bosanskohercegovačku kulturu jezikom grafičkog dizajna i reklamnih kampanja. Također, izdvaja se serija plakata pod nazivom "Human Condition - projekat javnog vrištanja i individualnih revolucija", koji su uvršteni u centralnu izložbu venecijanskog bijenala 2001. godine. Anur je tada kao mlad umjetnik dobio poziv najpoznatijeg likovnog kritičara i kustosa Haralda Zemana.

Hadžiomerspahić je dobitnik brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada, a večerašnju izložbu su otvorili kustosica Sanela Nuhanović, prof.dr. Ibrahim Krzović i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić.