Kultura
0

Višegrad: Održana svečana akademija u čast Ive Andrića

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Svečanom akademijom pod nazivom "Pohvala Ivi Andriću" u petak navečer je u Gradskoj dvorani u Višegradu otvorena 32. po redu, a devetnaesta u Republici Srpskoj "Višegradska staza", kulturna manifestacija posvećena životu i djelu nobelovca Andrića.

Scenario za akademiju napisao je Milovan Vitezović, a režirao je Branko Popović iz Narodnog pozorišta iz Užica.

Besjedeći o Andriću, akademik Svetozar  Koljević istakao je da je za razliku od drugih pisaca, koji su se bavili sudarima različitih kultura, "Andrić imao sreću sa svojom Bosnom u kojoj su svetske granice katoličanstva, pravoslavlja, islama i jevrejstva na okupu".

"Dovoljno mu je bilo kao što se vidi u 'Pismu iz 1920.' da provede noć budan u krevetu i sluša kako na katoličkoj katedrali 'teško i sigurno' otkucava sat, dva časa po ponoći da bi zatim nešto 'slabijim i prodornim zvukom' pravoslavna crkva otkucala svoja dva sata, uvek nekog drugog dana i nedelje, a katkad i drugog mjeseca, a i godine", rekao je Koljević.

Koljević je, otvarajući ovogodišnju manifestaciju, poručio da će jednog dana i u Bosni doći vrijeme kada će se saznati koliko je dva plus dva, aludirajući na priču dva austrijska zvaničnika u pripovijeci "Osatičani", koji su zaključili da se u ovoj zemlji nikada ne zna koliko su dva plus dva, ali se ne zna ni koliko su kada nisu četiri.

Režiser Emir Kusturica najavio je da će 27. juna početi prvi radovi na izgradnji Andrić-grada na ušću Rzava u Drinu i da će se "Višegradska staza" za dvije godine već useliti u ovaj grad od kamena iz kojeg nikada neće otići.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović istakao je da u sudbini svake Andrićeve ličnosti postoji opšta ideja, misao o životu čovjeka i njegovoj sreći ili nesreći.
"Nastojeći da poštujemo njegovu misao, dužni smo ne samo trajno učiti od nobelovca, već raditi na tome da život čovjeka bude bolji i srećniji", dodao je Popović.

Tokom svečane akademije, čiji je program bio bogat i raznovrstan, hor "Srbadija" iz Bijeljine otpjevao je pjesme koje su posebno za ovu priliku komponovali Zoran Hristić i Rade Radivojević.

Zamišljeni intervju sa Andrićem, u kome su samo pitanja bila sadašnja, a odgovori iz Andrićevih djela, govorili su glumci Tihomir Stanić i Vjera Mujović.

Na pozornici su izvedene i pjesme "Oj, jesenje duge noći" i "Kad ja pođoh na Bembašu", koje su Šveđani pjevali u Andrićevu slavu na dodjeli Nobelove nagrade 1961. godine.