Kultura
0

Više od tri stotine gostiju na prijemu SFF u Kanu

Sarajevo-X
Drugu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, Sarajevo Film Festival je u okviru svojih redovnih aktivnosti na Cannes Film Festivalu u utorak u poslijepodnevnim satima upriličio prijem. Koktel kojem je prisustvovalo više od tri stotine uglednih gostiju iz svijeta filma održan je u prestižnom festivalskom prostoru, Salon Ambassadeur.

Uprkos kiši zbog koje je koktel premješten sa Plaže palmi brojni ugledni gosti pridružili su se Sarajevo Film Festivalu i bh. filmskim autorima, a među njima su bili oskarovac Alexander Payne, koji je i ovogodišnji predsjednik žirija “Un Certain Regard” u Cannesu, velika prijateljica Sarajevo Film Festivala Agnes B., te vjerovatno najzaposleniji čovjek u Kanu Jerome Palliard, direktor kanskog marketa koji je uprkos obavezama proveo više od dva sata na prijemu.

Uz veliki broj filmskih profesionalaca, direktora svjetskih filmskih smotri ovom događaju su prisustvovali i brojni predstavnici svjetskih medijskih kuća među kojima su bili izvještači Screen Internationala, Hollywood Reportera, Varietya.

Dobrodošlicu gostima poželjela je Emina Ganić, direktor za međunarodne odnose Sarajevo Film Festivala te ih upoznala sa svakodnevnim aktivnostima predstavnika Sarajevo Film Festivala u Cannesu.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala u kratkom obraćanju upoznao je prisutne sa značajem SFF za promociju regionalnih autora te unapređenje regionalne filmske produkcije i koprodukcije kroz koprodukcijski market CineLink. Purivatra je potom objavio informaciju o dolasku oskarovca Alexandera Paynea na ovogodišnji Sarajevo Film Festival.

Podsjećamo, ovogodišnji program “Tribute To…” Sarajevo Film Festivala ugostiće retrospektivu ovog reditelja, scenariste i producenta čiji je film “Sideways” na protekloj dodjeli nagrada Američke filmske akademije osvojio Oscara za najbolji adaptirani scenarij.

Gosti su od Oscarom nagrađene producentice i povjerenika Fondacije Katrin Cartlidge, Cat Villiers saznali i to da će ovogodišnji kustos Fondacije, odnosno gost koji će na 11. Sarajevo Film Festivalu objaviti ime drugog stipendiste Fondacije, biti britanska glumica koja je u dva navrata bila nominirana za Oscara Emily Watson.

Podsjećamo, prvi kustos Fondacije Katrin Cartlidge, koja je na 10. Sarajevo Film Festivalu dodijelila prvu stipendiju mladom britanskom reditelju Gregu Hallu za film “The Plague”, bio je reditelj Mike Leigh.

Uz predstavnike Sarajevo Film Festivala sa gostima, koji su odmah po ulasku na prijem na svoje revere zakačili Srce Sarajeva, družili su se i bh. filmski autori Benjamin Filipović, predsjednik Udruženja filmskih radnika BiH, Ademir Kenović, producent i Aida Begić, rediteljka.