Kultura
0

Više od tri stotine gostiju na bh. prijemu u Cannesu

FENA
Na Cannes Film Festivalu je, u cilju promocije bh. kinematografije i Sarajevo Film Festivala, treću godinu zaredom pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, održan prijem za najuglednije predstavnike filmske industrije, filmske autore i predstavnike medija.

Domaćini prijema, koji je održan jučer na prestižnoj festivalskoj lokaciji Plage des Palmes, bili su ministar kulture i sporta u Vladi Federacije BiH Gavrilo Grahovac i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Prijemu je prisustvovalo više od 300 uglednih zvanica među kojima su bili direktori najvećih svjetskih filmskih festivala direktor Venice Film Festivala Marco Müller, direktor Sundance Film Festivala Geoffrey Gilmore, direktor Marketa Cannes Film Festivala Jerome Paillard, direktor Pusan Film Festivala Kim Dong Ho, direktorica Rotterdam Film Festivala Sandra den Hamer, mađarski reditelj Béla Tarr, kojem je posvećen ovogodišnji program Tribute To Sarajevo Film Festivala, te svi relevantni filmski autori iz regije.

Posebno iznenađenje predstavljao je dolazak Thierry Fremauxa, umjetničkog direktora Cannes Film Festivala, jednog od najuticajnijih ljudi u svijetu filmske industrije, koji se rijetko pojavljuje na ovakvim događajima, što predstavlja posebno priznanje za bh. filmsku kinematografiju i Sarajevo Film Festival.

Prijemu prisustvovao i veliki broj predstavnika naznačajnijih svjetskih medijskih kuća. Dobrodošlicu je gostima poželjela direktorica za međunarodne odnose Sarajevo Film Festivala Emina Ganić. Ona je ovom prilikom izrazila zahvalnost Federalnom ministarstvu kulture i sporta i ministru Gavrilu Grahovcu i podsjetila na činjenicu da je upravo Federalno ministarstvo kulture i sporta zaslužno za pravi bum bosanskohercegovačke kinematografije.

Obzirom da je ovo bio događaj upriličen u cilju promocije, ali proslave bh. filma, prijemu je prisustvovala i prisutnima se obratila i pobjednica ovogodišnjeg Berlinalea Jasmila Žbanić, koja je uputila poziv svima da posjete Sarajevo Film Festival.

Gosti su od Oscarom nagrađene producentice i povjerenika Fondacije Katrin Cartlidge, Cat Villiers saznali da će ovogodišnji kustosi Fondacije biti britanski glumac Simon McBurney i Juergen Teller, jedan od najvećih svjetskih fotografa koji će na svečanoj ceremoniji na 12. Sarajevo Film Festivalu objaviti ime dobitnika ovogodišnje stipendije.