Kultura
0

Više od dvadeset bh književnika iz dijaspore na Sajmu knjiga

FENA
Više od dvadeset relevantnih imena iz svijeta književnosti koji stvaraju u okviru korpusa bh. dijaposre predstavit će se na vlastitom štandu u okviru 19. međunarodnog sajma knjiga i učila, koji će biti otvoren sutra u Sarajevu.

Pokrovitelj predstavljanja pisaca iz bh. dijaspore na Sajmu knjiga već treću godinu je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović danas je na konferenciji za medije u Sarajevu bh. dijasporu ocijenio istinskim ambasadorima Bosne i Hercegovine u svijetu, o čijem se stvaralaštvu u našoj zemlji nedovoljno zna.

Ovo ministarstvo je pokrovitelj i književne večeri dijspore BiH, koja će biti upriličena 20. aprila u hotelu Holiday Inn u 19.30 sati.

Predstavnik pisaca iz dijaspore Šimo Ešić u učešću pisaca iz dijaspore na Sajmu knjiga vidi priliku da se predstave kulturne vrijednosti koje nastaju van granica BiH.

U mnoštvu istaknutih književnih imena koji će predstaviti svoja djela izdvojio je Josipa Ostija, Ninu Žalicu, Žarka Milenića, Amira Bukvića, Branka Tošovića, Predraga Fincija te Muniba Karavdića.

Ešić naglašava kako svaki od njih svoju zemlju pokušava predstaviti na najdostojanstveniji način, a jedan od načina predstavljanja BiH u svjetskim književnim krugovima jeste i projekt stavljanja knjiga na bosanskom jeziku u isti rang s literaturom pohranjenom u bibliotekama širom svijeta. Do sada je već više od 200 biblioteka i slavističkih katedri u svoj fundus uvrstilo knjige bosanskih autora.

Na štandu dijaspore prezentacije knjiga održavat će se u tri termina.