Jajce, Stolac, Čapljina, B. Krupa...
0

Više od 3.000 gledatelja na projekcijama Operacije kino

Klix.ba
Operacija kino uspješno je okončala svoju ljetnu turneju. Uz odličan filmski program, koji je realizovan u improvizovanom kinu na otvorenom, organizatori su besplatnim projekcijama obradovali stanovnike Bosanske Krupe, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Jajca, Stoca i Čapljine.

Filmove "Nedodirljivi" Oliviera Nakachea i Erica Toledana, "Svi iz naše porodice", reditelja Radu Judea i "Gdje da idemo sada?" rediteljice Nadine Labaki, sjajna filmska ostvarenja prikazana i nagrađena na ovogodišnjem, 18. Sarajevo Film Festivalu, tokom Operacije kino pogledalo je više od 3.000 gledatelja u pet bh. gradova.

Tokom tri dana filmske čarolije, na projekcijama u gotovo svakom od gradova tražila se stolica više za posjetitelje koji su željeli pratiti filmski program. Operacija kino, projekat osnovan sa ciljem povratka kina u našu svakodnevnicu, na ovaj način opravdala je svoju ulogu kina na putu koje ide ususret svojoj publici što za krajnji cilj i ima razvoj filmske umjetnosti u BiH i lakši pristup filma široj publici.

Gradovi u kojima je gostovala Operacija su među onim bh. gradovima koji sigurno imaju svoju filmsku publiku, ali nedostatak kino sale uslovio je nedovoljno eksponiranje kvalitetnih filmskih sadržaja.

Operacija je filmsko-obrazovni program koji Sarajevo Film Festival realizuje u saradnji sa Transylvania International Film Festivalom, Sofia International Film Festivalom i Istanbul International Film Festivalom, a uz podršku MEDIA Mundus EU i Norveške ambasade u Sarajevu.

Programi Operacije kino razlikuju se od zemlje do zemlje, mjesta do mjesta, ali osnova je ista: kvalitetan program i festivalsko iskustvo gledanja filmova koji postaju garant povratku publike kvalitetnom filmu u kino salama i ljetnim kinima izvan festivalskih dana i uobičajenih festivalskih gradova.

Iskustva sa ljetne turneje, kao i komentari, doživljaji, sugestije i želje naše publike u gradovima koje je Operacija kino posjetila, bit će osnova za dalje kreiranje programa narednih turneja i njegovo nadograđivanje.