Kultura
58

Više od 1.000 kaligrafija izloženo u Balkanskom mevlevijsko-istraživačkom centru

Klix.ba
U okviru obilježavanja Dana Općine Stari Grad, u Balkanskom mevlevijsko-istraživačkom centru otvorena je izložba pod nazivom “Bosansko-tursko prijateljstvo”.

Izložbu su svečano otvorili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, zamjenik načelnika Općine Seldžuk iz Konje Ali Ziya Yalçınkaya i ataše za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u BiH Hasan Atli.

Vrijedne ruke 200 žena, koje su svoje slobodno vrijeme provodile učeći raznovrsne tehnike umjetnosti u Centru, izložile su preko 1000 radova kaligrafije. Poželjevši delegaciji iz Općine Seldžuk dobrodošlicu, načelnik Hadžibajrić je podsjetio na 2013. godinu kada je otvoren Balkansko-mevlevijski istraživački centar, a investitor i finansijer je bila Općina Seldžuk iz Konje.

"Prije dvije godine,u okviru Dana Općine Stari Grad, otvorili smo ovaj Balkanski mevlevijsko-istraživački centar, a sada već drugu godinu zaredom organizujemo izložbu prelijepih radova naših vrijednih žena. Zahvaljujem se ženama koje su ove radove izrađivale tokom prethodne godine i želim m puno sreće i u budućem radu", kazao je Hadžibajrić.

Zamjenik načelnika Općine Seldžuk, Ali Ziya Yalçınkaya također je iskazao posebnu zahvalnost ženama koje su vrijedno radile i priredile jučerašnju izložbu. On je podsjetio da je gradnja Mevlevijske tekije bila projekat od velikog značaja za Općinu Seldžuk.

“Nama je bila velika čast izgraditi tekiju baš na ovom mjestu, u neposrednoj blizini mezara rahmetli Alije Izetbegovića, kao i mezara šehida. Namjeravamo i ubuduće, intenzivnije i u jačem kapacitetu podržavati slične projekte", istakao je Yalçınkaya.

Izložba u Balkanskom mevlevijsko-istraživačkom centru otvorena je do 10. maja, svakodnevno od 08 do 20 sati. Izložba nije prodajnog karaktera, ali se u dogovoru sa autorima, radovi mogu poručiti. Ulaz za posjetitelje je besplatan.