Kultura
0

Virtuozni solo nastup Miroslava Tadića u BKC-u

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Jedan od 30 najutjecajnijih gitarista svijeta, Miroslav Tadić, nastupio je u okviru festivala Baščaršijske noći u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, prikazavši svoju virtuoznost u sviranju klasične gitare.

Tadić je u Sarajevu, kako sam kaže, posljednji put nastupio 2006. godine u okviru Sarajevo Jazz Festivala, kao član grupe Grandmothers of Invention. Ovoga puta je pred sarajevskom publikom nastupio samostalno, što veoma rijetko čini.

"Okosnica programa je moja velika svita 'Tužbalice, igre i uspavanke', koja je bazirana na izvornim temama sa cijelog Balkana i u kojoj ima puno spontane improvizacije kroz koju se provlače utjecaji klasične muzike, jazza, bluesa i flamenca. Imam tu sreću da mogu sebi dozvoliti da sviram samo onu muziku koju volim“, rekao je Tadić za Klix.ba.

Na programu se našao i izbor sa Tadićevog novog solo albuma "Mirina".

Tadić je našoj publici poznat po saradnji sa Vlatkom Stefanovskim, sa kojim je snimio dva izuzetno popularna albuma na akustičnim gitarama, te saradnji sa Radetom Šerbedžijom, sa kojim je također snimio dva albuma. Rođen je u Tuzli, a od 1979. godine živi u SAD-u, gdje je posljednjih 26 godina profesor muzike na uglednoj umjetničkoj akademiji California Institute of the Arts u Los Angelesu. Čuveni svjetski časopis Guitar Player 1997. godine je Tadića proglasio jednim od 30 najoriginalnijih i najuticajnijih gitarista svijeta.

Tadićevim nastupom u BKC-u završeno je ovogodišnje izdanje festivala Baščaršijske noći.