Kultura
92

Virtuelni muzej genocida: Otvoren LEGArT genocida nad Bošnjacima

Klix.ba
Virtuelni muzej genocida nad Bošnjacima objavljuje trailer za svoj novi projekat – LEGArT genocida nad Bošnjacima, koji će se razvijati kao jedinstven registar i svojevrstan legat umjetničkih svjedočanstava o stradanju Bošnjaka.

Ujedno, na web stranici Virtuelnog muzeja genocida nad Bošnjacima sekcija LEGArT, već se mogu vidjeti ogledni sadržaji i kategorije pod kojima će biti zavedeni linkovi za književne tekstove, likovna i muzička djela, filmove i pozorišne predstave, izložbe, performanse i manifestacije. Već je uspostavljena biblioteka knjiga u PDF formatu na temu genocida, kao i galerija fotografija i likovnih dijela.

Pozivaju se stvaraoci, kao i institucije koje su producirale ili organizirale sadržaje iz ove oblasti, da na adresu Virtuelnog muzeja genocida nad Bošnjacima (email: [email protected]) dostavljaju linkove i sadržaje koji će biti podvedeni pod kategoriju kojoj pripadaju.

Projekat je realiziran pod pokroviteljstvom predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mahmutbegović, a promovira se u povodu 21. godišnjice genocida u Srebrenici.