Kultura
0

Vikend naslijeđa na Žutoj tabiji

Klix.ba
Od 02. do 04. oktobra će na Žutoj tabiji biti organiziran vikend naslijeđa, koji će ujedno i označiti kraj aktivnosti u sklopu Sarajevo Summer Marketa, ali i ljetne turističke sezone.

Cilj ovog događaja je da se Sarajlijama i posjetiteljima ponudi jedan presjek prezentacije kulturološkog bogatstva naroda regije. Ponuda će uključivati hranu regije, folklore i muziku. Petak je rezerviran za jadranski dio regije, dok će se u subotu prezentirati kontinentalni dio. Bosna i Hercegovina sa svojim specijalitetima će biti posebno promovirana u nedjelju.

Posjetiteljima će se besplatno nuditi okusi Jadrana (riblja čorba), kontinenta (grah) i BiH, a folklorne skupine izvoditi će plesove iz Bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Srbije, Hrvatske. Orkestar KUD Proleter počastiti će nas izvedbom najljepših bh. sevdalinki. U petak aktivnosti počinju u 14:00 dok će u subotu i nedjelju početi u podne. Ulaz na Žutu tabiju je slobodan.

Vikend naslijeđa, kao i ostali programi Sarajevo Summer Marketa dio su projekta “PHOENIX – Kultura za budućnost”, kojeg finansira EU, a realizuju Općina Stari Grad Sarajevo, ZUP Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.

Projekat “PHOENIX – Kultura za budućnost“ traje 18 mjeseci i dio je Programa “Sarajevo 2014” kojeg finansira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.