Pet godina partnerstva
0

Vijeće Evrope i SFF zajedno u borbi protiv cyber kriminala

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prije svake projekcije u okviru programa Open Air tokom 18. Sarajevo Film Festivala, publika će na velikom platnu Ljetnog kina !hej moći pogledati videospot Vijeća Evrope o temi cyber kriminala, koji ima za cilj da podigne svijest javnosti o sve prisutnijem problemu krađe identiteta, finansijskih prevara, cyber napada i zloupotreba društvenih mreža, rečeno je na konferenciji Ureda Vijeća Evrope u BiH održanoj u Sarajevu.

Vijeće Evrope i Sarajevo Film Festival pet godina razvijaju partnerski odnos kroz različite događaje, publikacije i promotivne materijale. Ove godine su odlučili skrenuti pažnju javnosti na dva pitanja - prava djece i slobodu izražavanja te zaštitu podataka na internetu.

"Da bismo što bolje ilustrirali vezu koja postoji između naše organizacije i grada odlučili smo naglasiti jedno pitanje koje je proizvelo najdramatičniju promjenu u našim životima i utjecalo na razmišljanje i komunikacije među ljudima, a to je internet", rekla je šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.

Ona je naglasila da se većina krivičnih djela putem interneta ne čini protiv države već protiv pojedinaca, a posebno su ugrožena djeca, koja su najosjetljivija kategorija. Stoga je Vijeće Evrope pripremilo online igricu "Wild Web Woods", koja podučava djecu osnovama sigurnosti na internetu. Bh. verzija igre će biti dostupna na računarima, koji će biti instalirani unutar Festivalskog trga, a svi zainteresirani će je moći isprobati u vrijeme trajanja Festivala od 10:30 do 11:30 sati.

"Posjetiocima SFF-a će pažnja posebno biti skrenuta na kampanju 'Jedan u pet'. U Evropi je jedno od petero djece izloženo seksualnom nasilju. Cilj kampanje je prevencija seksualnog nasilja i zaštita djece te informiranje porodica i javnosti. 'Handscape' je naziv tv spota u kojem su prikazane ruke kako pomažu djeci na životnom putu, a bit će prikazivan prije svake projekcije Dječijeg programa u Cinema Cityju", kazala je Hennessey.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra je podsjetio da je BiH 10 godina u Vijeću Evrope te kazao da su, iako još uvijek nismo članica Evropske unije, učinjeni značajni koraci koji daju rezultate na polju kulture.

"BiH je postala članica Eurimagesa, jedne od najznačajnijih institucija VE i na korak smo stupanja u Media Program, najveći kulturni fond koji Evropa ima. Nadamo se da će već u 2012. BiH nakon dugo godina i problema koje vlasti nisu uspjele riješiti potpisati sporazum što će otvoriti mogućnosti za korištenje evropskih fondova i uspostaviti nove standarde u kulturi", istaknuo je Purivatra.

Jovan Marjanović, predstavnik BiH pri Eurimagesu, podsjetio je da je BiH članica fonda Vijeća Evrope od 2005. godine od kada naši projekti sa 100-procentnim uspjehom apliciraju na ovaj fond.

Eurimages je podržao filmove Danisa Tanovića, Jasmile Žbanić i Aide Begić.