Kultura
0

Vijeće Evrope i ove godine partner SFF-a

FENA
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Vijeće Evrope u Bosni i Hercegovini je četvrtu godinu zaredom zvanični partner Sarajevo Film Festivala.

Ovogodišnji slogan aktivnosti Vijeća Evrope tokom SFF-a je "Živjeti zajedno u različitosti i slobodi u Evropi 21. stoljeća", ističući potrebu za prevazilaženjem različitosti među kulturama, religijama, nacijama, društvima i stanovnicima Evrope.

Aktivnosti se baziraju na izvještaju kojeg je nedavno publicirala grupa eminentnih osoba pri Vijeću Evrope, a koji adresira upravo ove probleme, saopćeno je iz Ureda Vijeća Evrope u BiH.

Kako bi skrenuli pažnju na važnost slobode izražavanja kroz film kao medij, Vijeće Evrope i ove godine organizira niz događaja u sklopu festivalskih aktivnosti s ciljem da dopre do lokalnog stanovništva - studenata, školaraca i posjetitelja festivala.

Tako je tokom 17. SFF-a planirano nekoliko aktivnosti, kao što su emitiranje kratkog dokumentarca "Understand me, understand us" (Razumi mene, razumi nas) nakon kojeg slijedi debata sa mladima o životu u Sarajevu, vjerskim slobodama, pitanju vjeronauke u osnovnim školama i slično, zatim okrugli sto o temi "Dokumentarni film-puls društva" koji se organizira u saradnji sa Ambasadom Švicarske u BiH, nastup mladog njemačkog repera Flo M-a u sklopu programa Teen Arena, te cjelodnevno druženje sa štićenicima SOS Kinderdorfa i Doma Bjelave, prolaznicima i posjetiteljima završnog dana festivala tokom Porodičnog dana na Vilsonovom šetalištu.