Večeras otvorenje SFF-a
0

Vidimo se na crvenom tepihu

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Jubilarno, 15. izdanje Sarajevo Film Festivala, svoja vrata otvara večeras projekcijom filma "Priče iz zlatnog doba" skupine rumunskih redatelja.

Ovaj film će paralelno biti prikazan u Narodnom pozorištu Sarajevu u kojem će projekcija početi u 20.15 sati i Heineken Open Airu s početkom u 20.45 sati. Ceremoniju otvaranja, koja će i ovaj put biti održana u Kući na Obali, bit će moguće uživo pratiti na BHT1. Kamere ovog javnog servisa će se uključiti u 19.30 sati, kada prve filmske zvijezde budu počele pristizati na crveni tepih.

Prvog dana Festivala, pored filma otvorenja, u Ljetnom kinu Vatrogasac će biti prikazan i film iz programa Panorama ruskog reditelja Vladimira Kotta "Muha". U narednih osam dana, u okviru SFF-a festivalska publika će imati priliku pogledati 232 igrana, dokumentarna i animirana filma, pristigla iz 53 zemlje.

U 13 programa zasigurno će svako naći nešto za sebe, ali ne treba zapostaviti ni prateće sadržaje SFF-a, poput "Kafe sa...", programa koji će i ove godine ugostiti festivalske zvijezde kojih neće nedostajati.

Glavni grad BiH će do 20. augusta, kada će biti dodijeljene nagrade, ugostiti slavnog glumca Mickeya Rourkea i Darrena Aronofoskog, reditelja "Hrvača", filma koji će zatvoriti Festival, zatim Gillian Anderson, glumicu kojoj će ovo biti prva posjeta bh. prijestolnici, a koja je najpoznatija po ulozi agentice Dane Scully u popularnoj naučno-fantastičnoj seriji "Dosjei X", te novozelandsku glumicu Kerry Fox, koja je jednu od zapaženijih uloga imala u filmu "Intimnost" Patricea Chereaua. Sarajevo će pored ovih ultimativnih zvijezda posjetiti i one manje ili one čije vrijeme tek dolazi.

Organizatori očekuju da će ove godine biti oboreni svi rekordi kada govorimo o posjećenosti festivalskih projekcija, a rekord će biti oboren i u projektu SFF-a CineLink. Naime, ovogodišnji market će predstaviti više projekata nego ikad dosad.

"Ako volite film, ako se osjećate dobro u ovom gradu koji voli svoje goste i zna praznovati, onda vjerujem da ste došli u pravo vrijeme i na pravo mjesto", poručuju iz direkcije SFF-a.