Akademija likovnih umjetnosti
0

Video postavka Ariane Michel "Gornja linija"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Video postavka mlade francuske umjetnice Ariane Michel "Gornja linija", film na četiri ekrana, bit će prikazan na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu od 24. do 31. jula, tokom trajanja Sarajevo Film Festivala.

Arianne Michel odlazi u potragu za najstarijom pasminom konja Przewalski koji su nekoć bili inspiracija brojnim pećinskim slikarima. Skoro pa izumrli, ovi divlji i neukrotivi konji se nakon programa reintrodukcije vraćaju u Mongoliju.

Živjeći određeno vrijeme uz ove nedodirljive životinje, u beskrajnoj prirodi okruženoj sušnom stepom, Michel je pokušala osjetiti prisustvo divljeg života i sustići njegov tempo.

Naziv "Gornja linija" inače predstavlja termin koji stručnjaci za konje koriste kako bi opisali specifični gornji dio konja koji se proteže od ušiju do repa.

Ariane Michel je rođena 1973. u Parizu, gdje i danas živi i radi. Nakon studija na Visokoj državnoj školi dekorativnih umjetnosti, stvara radove u kojima video često zauzima centralno mjesto, bilo da je riječ o postavkama ili pak peformansima na licu mjesta.

Njen dugometražni film "Ljudi" je osvojio Grand Prix u francuskom takmičenju, FID Marseille.

Ariane Michel zastupa galerija Jousse Entreprise u Parizu, a njeni radovi su bili izloženi, kroz lične izložbe, u Fondaciji Ricard, Paris, galeriji Jousse Entreprise, Art Basel, l'Atelier du Jeu de Paume te kroz kolektivne izložbe u umjetničkim centrima FRAC u Reims, CRAC u Sète i na filmskim festivalima FID Marseille, IFFRotterdam, Festival de Locarno.

Otvorenje postavke je u subotu 24. jula u 14 sati, saopćeno je iz ALU.