Kultura
0

"Vesela večer u Sarajevu" ponovo na sceni SARTR-a

Klix.ba
U petak, 6. i subotu 7. marta publika Sarajevskog ratnog teatra će imati priliku pogledati predstavu "Vesela večer u Sarajevu" s početkom u 20 sati.

Broj mjesta je ograničen te ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da nas posjete i budu dio veselog teatarskog sijela.

Pozorišna predstava "Vesela večer u Sarajevu" u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR u saradnji sa Muzejom grada Sarajeva te uz pomoć Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti i Jevrejske općine, ima za cilj da ukaže na tradicionalne vrijednosti zaboravljenog Sarajeva, Sarajeva prije 101 godinu, na sijela koja su bila glavna okupljališta umjetnika i intelektualaca, stranaca i naših građana i koja su značajno uticala na razvoj kulture i umjetnosti, na uspostavljanje kvalitetnijih međuljudskih odnosa i na upoznavanje sa različitostima i specifičnostima naroda i etničkih grupa.

Bit će to vesela večer, baš kako je opisuje Samokovlija, za “sve one koje ulaze u život i one koji ga žive, kao i za one koji bijahu prije nas…Povezali smo stoljeća, nanizali događaje čudno i neshvatljivo, bolno i radosno”. Uz pjesmu i muziku, koja se uvijek čula iz naših mahala, glumci oživljavaju likove koji su junaci priča iz našeg grada, oni postaju Sarajke i Sarajlije i igrajući ih iz zaborava nam vraćaju dio naše povijesti i tradicije.

Predstava je svoju premijeru imala 22. juna 2014. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, a reprize u Svrzinoj kući.