Sarajevo
0

Ventil - prvi studentski festival kulture

Sarajevo-x.com
Od 25. do 29. februara u prostorijama Filozofskog fakulteta u Sarajevu, održat će se prvi studentski festival kulture pod nazivom "Ventil“. Ovo je prvi festival koji je posvećen isključivo studentima i njihovoj kreativnosti.

Prvi studentski festival kulture "Ventil" je jedinstven projekat u Sarajevu i BiH. Cilj mu je promovisanje mladih umjetnika, prvenstveno studenata.

U toku održavanja festivala bit će izložena djela iz svih sfera umjetnosti i kulture, od kojih mnoga do sada nisu vidjela svjetlo dana. Jedini kriterij za učešće je status studenta na nekom od univerziteta u BiH, ali organizatori očekuju da će ih većina biti iz Sarajeva.

"Neke od aplikacija su već dostavljene i pripreme su uveliko u toku. Organizirat će se izložbe, književne večeri, projekcije amaterskih filmova, teatarske predstave...", najavljuju organizatori.

Projekat se ostvaruje pod potkroviteljstvom Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a u organizaciji su isključivo studenti iz OPSFF-a (Organizacije za prava studenata pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu), koji su ujedno i idejni tvorci festivala.

"U suštini, ovaj festival je poklon studenata 'filozofije' studentima BiH. Ovim putem bismo također bismo željeli pozovati sve zainteresirane mlade umjetnike i aktiviste da se prijave i daju doprinos kulturnom osvješćivanju omladine", kažu organizatori.

Studenti koji su aktivni na područjima muzike, poezije i proze, teatra, likovne umjetnosti, amaterskog filma i svih drugih područja umjetnosti mogu se prijaviti organizatorima i njihovi radovi bit će izloženi u okviru ovog festivala. Prijave se mogu slati na e-mail adresu [email protected] ili dostaviti direktno u prostorije OPSFF-a na Filozofskom fakultetu u Sarajevu do 10. februara.

Jedini uvjet za učešće na ovom festivalu jeste status studenta na nekom od univerziteta u Bosni i Hercegovini.