MESS
0

Venecijanska izložba Brace Dimitrijevića u Sarajevu

Sarajevo-x.com
"Slučajni prolaznik" Brace Dimitrijevića na zgradi venecijanske Vijećnice (Foto: Almin Zrno)
Nakon što je u 2009, u okviru Venecijanskog bijenala, šest mjeseci bila postavljena u reprezentativnim prostorima čuvenog Muzeja moderne umjetnosti Ca' Pesaro u Veneciji, izložba Brace Dimitrijevića, pod nazivom "Budućnost posthistorije“, bit će predstavljena u programu jubilarnog 50. festivala MESS u Sarajevu.

U procesu pripreme, ali i kasnije, ovo reprezentativno predstavljanje stvaralaštva Brace Dimitrijevića pratio je veliki interes medija, a izložba je realizirana uz podršku gradova pobratima Venecije i Sarajeva i u saradnji sa partnerima koji su zaželjeli i odlučili da pruže svoju ličnu ili kolektivnu podršku.

Želju Ars Aevija da barke iz Venecije "doplove“ u Sarajevo podržali su partneri koji su svojim radom i materijalima omogućili produkciju, transport i postavljanje izložbe u Veneciji i u Sarajevu.

"Na osnovu odluke Gradske uprave Grada Sarajeva, koja usmjerava realizaciju projekta rekonstrukcije sarajevske Vijećnice, izložba 'Budućnost posthistorije' bit će postavljena u periodu koji obilježava završetak radova na izgradnji staklenog krova aule Vijećnice i najavljuje početak intenzivnih radova na obnovi fasade ovog jedinstvenog objekta čija je sudbina utkana u historiju ratova 20. vijeka", navodi se u saopćenju iz Ars Aevi i dodaje:

"Postignuti su dogovori da se izložba "Budućnost posthistorije“ održi u Sarajevu u dane jubilarnog 50. Festivala MESS i da od 16. do 31. oktobra bude otvorena za građane Sarajeva, prijatelje umjetnosti iz svih prostora Bosne i Hercegovine i za umjetnike i posjetioce koji će u Sarajevu boraviti u vrijeme održavanja ovogodišnjeg Međunarodnog teatarskog festivala".

Umjetnik Braco Dimitrijević sa najvećim je zadovoljstvom prihvatio poziv Ars Aevi, Festivala MESS i Grada Sarajeva da izložbu "Budućnost posthistorije“ postavi u atrijumu sarajevske Vijećnice.