Kultura
0

Venecija priprema svoj filmski festival

Klix.ba
Venecija se priprema za dolazak velikog broja filmskih zvjezda i kritičara, ljubitelja filma te novinara povodom 60. filmskog festivala koji počinje u srijedu.

Festival će biti otvoren svjetskom premijerom Woody Allenovog filma 'Anything Else', dok će 20 filmova - većinom evropskih - biti u konkurenciji za glavnu nagradu 'Zlatnog Lava'.

Zvijezde, od kojih se ističu Nicole Kidman, George Clooney i Catherine Zeta Jones, također će promovirati svoje nove filmove za vrijeme 11.-dnevnog festivala.

Filmski festival u Veneciji jedan je od najstarijih festivala na svijetu i rame uz rame stoji festivalima u Cannesu, Berlinu i Torontu.

Na festival je prijavljeno 1.561 filmova, od čega su izabrana 143 koja će biti prikazana ove godine.

Posljednji film sa Nicole Kidman 'The Human Stain', u kojem glumi i Anthony Hopkins, također će biti prikazan na festivalu ali van konkurencije za glavnu nagradu.

Očekuje se da će George Clooney i Catherine Zeta Jones promovirati svoj najnoviji film 'Intolerable Cruelty' kojeg su režirali braća Coen.

Prošle godine glavnu nagradu 'Zlatnog lava' na filmskom festivalu u Veneciji osvojio je film škotskog reditelja Petera Mullana 'Sestre Magdalene', koji je nedavno prikazan i na 9. Sarajevo Film Festivalu.