Kultura
0

Veliko ostvarenje španske kinematografije "Kapetan Alatriste" od sutra u UNITIC-u

FENA
Izvrsno ostvarenje španske kinematografije "Kapetan Alatriste" bit će na repertoaru sarajevskog kina Unitic od 11. oktobra. Riječ je o epskoj avanturi nastaloj po seriji knjiga "Avanture kapetana Alatristea", koje su napisali Arturo i njegova kćerka Karlota Perez-Reverte.

Španija je, pored dobro znanog Don Kihota, dobila novog filmskog junaka kapetana Alatristea.

Vigo Mortensen igra španskog heroja, opasnog mačevaoca iz sedamnaestog stoljeća Dijega Alatristea, koji prodaje svoje usluge svakome ko ima dovoljno novca da ih plati. Alatriste će iznenada upasti u nevolju kada ga unajme da izvrši posao za inkviziciju te ubije dvojicu Engleza, kojima on u konačnici, zadivljen njihovim vještinama mačevanja, poštedi život.

Zaljubljen je u prelijepu Mariju del Kastro, koju igra Arijadna Gil. Da bi ispunio obećanje dato ocu na samrtnoj postelji, Alatriste pazi na mladog Iniga de Balbou i pokušava ga držati podalje od vojne karijere koju je sam izabrao. Ipak, najveće napore ulaže da opasnu Andželiku de Alkazar, kćerku svog krvnog neprijatelja - Luisa de Alkazara, odvoji od Iniga…

Zanimljivost vezana za ovaj film, koji je osvojio nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu u Kartageni te pobrao mnogobrojne nominacije Goya nagrada, jeste činjenica da njegov budžet predstavlja dosad najveći za neki španski film. Riječ je o 24,5 miliona eura.

Film je sniman u Španiji, na lokacijama u Toledu i Sevilji. Nastao je po scenariju i režiji Agustina Dijaza Janesa.

Pored Mortensena, u filmu učestvuje impresivna ekipa španskih glumaca, među kojima su Eduardo Norijega, Unax Ugalde, Elena Anaja i Franses Garido.

Sarajevska publika imat će priliku pogledati ovo ostvarenje od 18.00 i 20.30 sati, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Art zone Sarajevo.