ZagrebDox
0

Veliki pečat filmu "Lady Kul el Arab"

FENA
Izraelski dokumentarni film "Lady Kul el Arab" dobitnik je Velikog pečata u međunarodnoj konkurenciji ovogodišnjeg "ZagrebDoxa", izvijestili su danas organizatori.

Kao jedan od najvažnijih razloga za dodjelu glavne nagrade tom filmu redateljice Ibtisam Salh Mara'ne, izraelske Palestinke, žiri u obrazloženju ističe kako autorica ne postavlja pitanje "Zašto me onaj drugi mrzi?", već potpuno suprotno "Što je to u vezi sa mnom, mojom kulturom, mojom tradicijom što može izazvati mržnju drugoga?".

To je film o prvoj djevojci, pripadnici Druza (muslimanske zajednice koja uglavnom živi u Izraelu, Siriji i Libanonu), koja sudjeluje u "Lady Kul el Arab", izboru za miss organiziranom za Arapkinje u Izraelu.

Nagradu "Veliki pečat" u regionalnoj konkurenciji dobio je srpski film "Kavijar konekšn" redatelja Dragana Nikolića, ocijenjen kao "uspješan spoj promatračkog dokumentarca i kreativnog autorstva koji slikovitom pričom o jednoj obitelji, prikazuje neumitno nestajanje svijeta tradicionalnog ribolova".

"Mali pečat" za najbolji film autora ili autorice do 30 godina starosti osvojio je turski film "Na putu do škole" Orhana Eskikoya i Oezguera Dogana, koji tijekom jedne školske godine prati mladog turskog učitelja kojeg je Vlada poslala da podučava u školi u zabačenom i siromašnom kurdskom selu.

Njemački film "Tiho uklanjanje" Wolframa Hukea dobio je posebno priznanje tog žirija, u kojem su studenti Akademije dramske umjetnosti (ADU). U obrazloženju stoji kako su "oba filma dokaz da najbolja filmska ostvarenja nastaju kao plod fokusiranja na jednostavne, ali isto tako univerzalne teme i priče koje krase jasan stav, vizija i snažna emocija".

Nagrada "Movies That Matter" za film koji najbolje promiče ljudska prava dodijeljena je filmu "Burmanski videoreporteri - izvještaji iz zatvorene zemlje" danskog redatelja Andersa Ostergaarda.

Taj je film osvojio i posebno priznanje žirija u međunarodnoj konkurenciji, uz film "Sami u četiri zida" ruske redateljice Alexandre Westmeier.

U regionalnoj konkurenciji posebna priznanja dobili su "Plati i ženi" makedonskog autora Atanasa Georgieva i srpski "21. sekunda" Željka Mirkovića.

Žiri nagrade "Move That Matter" posebna je priznanja dodijelio skandinavskom filmu "Robovi" Hanne Heilborn i Davida Aronowitscha te ruskom "Majka" Antoinea Cattina i Pavela Kostomarova.

Od početka "ZagrebDoxa", 23. veljače, u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji bilo je prikazano 54 filma.

Festival završava večeras dodjelom nagrada u Kinu Studentskog centra. Projekcije nagrađenih filmova održat će se 1. ožujka, kada će se saznati i dobitnik nagrade publike.