Ogroman interes za SFF
1

Veliki broj turista stiže u Sarajevo, svi hotelski kapaciteti rezervisani

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ostalo je sedam dana do početka 18. Sarajevo Film Festivala, koji će i ove godine na jednom mjestu okupiti najznačajnije regionalne i svjetske filmske stvaraoce te ljubitelje sedme umjetnosti.

"Sve je spremno za početak 18. Sarajevo Film Festivala", najavio je njegov čelni čovjek Mirsad Purivatra na konferenciji za novinare održanoj u Meeting Pointu u Sarajevu. Već sada je jasno da će još jedno izdanje SFF-a biti mjesto susreta hiljada filmskih profesionalaca i poštovalaca filma. Tome u prilog govori podatak da su svi hotelski kapaciteti rezervisani za vrijeme Festivala.

Direkcija Festivala je, prema Purivatrinim riječima, unatoč teškim vremenima u kojima su budžeti sve manji i u kojima kultura i sport sve teže dolaze do sredstava, zadovoljna podrškom institucija vlasti, među kojima je i Gradska uprava Sarajeva.

"Gradska uprava i pojedinci unutar nje su uradili puno toga na podizanju standarda. Bez tih pojedinaca ovaj grad bi se pretvorio u provinciju", kazao je Purivatra, dok je zamjenik gradonačelnika Igor Kamočaji naglasio da Grad ima obavezu podržati svaku manifestaciju, kao što je Sarajevo Film Festival, koja ima razvojni karakter.

Purivatra je iskoristio priliku da ukaže na problem nepostojanja festivalskog centra u Sarajevu s obzirom na to da je SFF davno prerastao kapacitete grada.

"Ovo je ključna godina u kojoj se Festival, Grad i Kanton trebaju suočiti sa činjenicom da dalje nećemo moći rasti ukoliko ne bude upostavljen festivalski centar, koji može pružiti svu infrastrukturu svim festivalima ili kongresima. Izgradnja centra je uslov za rast, a vjerujte da drugi gradovi vrlo brzo idu ka tome i pitanje je kada će jedan Zagreb, Ljubljana ili neko drugi to uraditi i preuzeti ulogu lidera u regiji. Sa takvim centrom grad bi živio 365 dana u godini", naglasio je Purivatra.

Na današnjoj konferenciji za novinare su predstavljeni i članovi žirija Takmičarskog programa za igrani film. Tako će o dobitnicima Srca Sarajeva odlučivati Frederic Boyer, umjetnički direktor Tribecca Film Festivala, zatim rumunska glumica i prošlogodišnja dobitnica Srca Sarajeva za najbolju žensku ulogu Ada Condeescu, bit će tu i Eva Diederix, suosnivačica i generalna direktorica Elle Driver, te Igor Martinović, direktor fotografije.

Kao što je od ranije poznato, žirijem Takmičaraskog programa za igrani film predsjedavat će mađarski reditelj Kornel Mundruczo, koji pripada grupi mladih, progresivnih mađarskih reditelja za koje kritika često kaže kako su pokretači novog vala u mađarskoj, ali i evropskoj kinematografiji.