150 izdavača na 62 štanda
2

FOTO / Velika sniženja cijena najnovijih izdanja na Zimskom salonu knjige

Piše: A. Dž.
Zimski salon knjige, koji će se u organizaciji Trgovinskog knjižarskog društva Šahinpašić održati od 12. do 24 decembra, tradicionalno će otvoriti prvi posjetitelj u srijedu u 10 sati. Na 1.200 kvadratnih metara prostora galerije Collegium Artisticum predstavit će se 62 izdavačke kuće iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, kazao je na konferenciji za novinare zamjenik direktora TKD Šahinpašić Ajdin Šahinpašić.
Ajdin Šahinpašić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ajdin Šahinpašić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon dva mjeseca intenzivnih priprema u Sarajevu će se održati još jedan Zimski salon knjige, osmi po redu. Unatoč teškim vremenima u kojima izdavači rade i lošem trendu u oblasti kulture Zimski salon knjige je iz godine u godinu sve uspješniji.

"Iako ne radimo u lagodnim uslovima uspijevamo održati pozitivan trend kada su u pitanju Sajam i Zimski salon knjige, a sve to zahvaljujući medijima, publici i partnerima", istaknuo je Šahinpašić.

Ove godine će na 62 štanda biti izložena izdanja više od 150 izdavača iz cijelog svijeta, što predstavlja najbogatiju ponudu do sada. Domaći izdavači, koji će i ove godine biti najbrojniji, predstavit će najnovija izdanja iz ove godine.

"To je svakako nešto što treba privući publiku i biti lijep mamac za ljubitelje knjige i pisane riječi. Zimski salon je tradicionalno prodajna manifestacija organizirana da publici omogući kupovinu knjige kao najboljeg čovjekovog prijatelja i najidealnijeg poklona u vrijeme praznika i darivanja", istaknuo je Šahinpašić.

Zimski salon knjige prate i veliki popusti. Sva nova izdanja bit će snižena od 20 do 35 posto, a ona starija i više, tako da će biti dosta knjiga koje će se moći kupiti za samo 1 KM.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Kolege su pripremile velika sniženja i puno posebnih izdanja kako bi publika bila u prilici kupiti što veći broj knjiga, što je i cilj ove manifestacije", poručio je zamjenik direktora TKD Šahinpašić te dodao da će ova izdavačka kuća na predstojećem Salonu knjige predstaviti 35 novih naslova.

Među njima su nova knjiga omiljene bh. spisateljice Nure Bazdulj-Hubijar, zatim djela Harukija Murakamija i Chucka Palahniuka te knjiga 'Doviđenja Sarajevo', sestara Atke Reid i Hane Schofield, koja je na zapadu imala veliki uspjeh.

Šahinpašić je spomenuo da knjiga nije izgubila svoju publiku, iako je finansijska situacija sve teža, niti su je potisnuli elektronski mediji kako se misli.

Svaki dan će za posjetitelje biti upriličene promocije i druženje s autorima. Radno vrijeme sajma je od 10 do 19 sati svaki dan, a ulaz je besplatan.