Kultura
0

Velika očekivanja organizatora Sarajevo Film Festivala

NINA
Pripreme za početak jubilarnog 10. Sarajevo Film Festivala koji će se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održati od 20. do 28. augusta, ulaze u završnu fazu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, na kojoj je govorio direktor SFF-a Miro Purivatra.

Tokom trajanja Festivala, u 12 planiranih filmskih programa, bit će prikazano 180 filmova iz 44 zemlje, a ono što prema riječima direktora Purivatre privlači veliku pozornost je regionalni program. SFF je potvrđen od regulatorne agencije za priznavanje takmičarskih festivala kao službeni festival s regionalnim programom.

Interes za SFF je veći nego ikada i očekuje se ogroman broj posjetilaca, gostiju i novinara. Devet filmova će biti u kategoriji za glavne nagrade, a žirijem će predsjedati britanski reditelj Michael Leigh. Prema riječima Purivatre dodjeljivati će se nagrade za najbolji film u iznosu od 25.000 eura, te 10.000 eura za specijalno priznanje žirija, te nagrade za najboljeg glumca i glumicu.

"Radujemo se dolasku velikog broja glumaca, autora i producenata i siguran sam da će njihov dolazak biti potvrđen dobrim prijemom kod publike. Najveći hit će, pored programa u Otvorenom kinu Metalac, biti Regionalni program, a vrlo interesantan će biti i Dokumentarni program koji će biti predvođen filmom Farenheit 9/11 američkog redatelja Michaela Moora. U Sarajevu očekujemo velika imena poput Dušana Makavejeva iz Srbije, Gaspara Noea, bit će tu John Malkovich, zatim jedna od najvećih zvijezda francuskog glumišta Carol Bouquet, Gerard Depardieu, pobjednica Berlinskog festivala kolumbijka Catalina Sandino Morena, naš Danis Tanović, Enki Bilal i mnogi drugi. Ne treba zaboraviti da će Sarajevo Film Festival otvoriti još jedan bh. film 'Kod amidže Idriza' prošlogodišnjeg pobjednika Pjera Žalice koji će na našem festivalu imati svjetsku premijeru, i njegovi gosti će pobuditi veliku pažnju", rekao je pored ostalog Purivatra.

Kao i svake godine najmlađi gledatelji će imati priliku uživati u značajnim filmskim ostvarenjima koja će biti prikazana u okviru Dječjeg programa gdje je planirano predstavljanje osam filmova od kojih su najinteresantniji oni Walta Disneya Pobuna na farmi i popularni Kralj lavova.

Sarajevo je ozbiljnošću svojih filmskih entuzijasta postalo najznačajnije regionalno filmsko središte, a organizatori očekuju da će to još jednom biti potvrđeno na 10. Sarajevo Film Festivalu.