Kultura
0

Velika izložba povodom 60 godina Muzeja Sarajeva

FENA
Velika izložba kojom će biti osvijetljena višedecenijska djelatnost Muzeja Sarajeva predstavljat će centralni događaj u cjelogodišnjem obilježavanju 60. rođendana te institucije.

Kako je Feni potvrdila danas direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević, iako je planirano da ta izložba bude otvorena mnogo ranije, to se najvjerovatnije neće desiti prije decembra, a uzrok je, kao i u većini slučajeva, teška materijalna situacija institucija kulture.

Izložbom će biti prezentiran rad i razvoj Muzeja tokom šest decenija, što će podrazumijevati podsjećanje na najznačajnije izložbe posvećene različitim temama i značajnim događajima, kao i na muzejska izdanja.

Postavka će biti popraćena i fotografijama koje će iz prošlosti probuditi važne događaje za tu instituciju, ali i posjete istaknutih osoba ili državnika, kao i djece putem organiziranih školskih posjeta.

Madžarević potcrtava da će izložba podsjetiti i na sve uposlenike koji su tokom 60 godina radili u Muzeju.

Nezaobilazan dio postavke činit će i predstavljanje muzejskog fundusa. Svaka od devet kolekcija koliko ih Muzej ima bit će osvijetljena izborom najznačajnijih eksponata, uz prateći tekst.

Govoreći o drugim projektima, direktorica navodi da će uskoro u saradnji s BH Poštom biti predstavljena i poštanska marka koja je urađena s Muzejom povodom 60. godišnjice njegovog postojanja.

Također bi tokom oktobra trebalo biti predstavljena i monografija Despića kuće. Knjiga će u poptunosti, kazala je, oslikati ne samo to zdanje već i kulturu življenja i stanovanja pravoslavnih porodica u Sarajevu tokom 19. i početkom 20. stoljeća. Ta će publikacija zorno prikazati prijelaz s osmanskog na evropski način stanovanja, potcrtala je Madžarević.

Veliki projekt ove institucije - Monografija Muzeja Sarajeva još je, nažalost, u fazi čekanja na finansijska sredstva.

Direktorica naglašava da je knjiga faktički već završena - napisani su tekstovi i odabrane fotografije, ali su potrebna sredstva za štampanje knjige. Vrijednost projekta je 30.000 KM.