Kultura
38

Velika imena dolaze u NPS: Koncertom za pamćenje Opera proslavlja 70. godišnjicu rada

Piše: M. N.
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba (Foto: J. N./Klix.ba)
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba (Foto: J. N./Klix.ba)
Opera Narodnog pozorišta Sarajevo ove godine obilježava 70 godina postojanja i tim povodom bit će organizovan koncert za pamćenje "Opera Gala" na kojem će biti izvedena djela Mozarta, Verdija, Čajkovskog, Rossinija, Puccinija i drugih velikana. Ovim koncertom bit će ujedno i otvorena umjetnička sezona NPS 2016/2017.

"Uzbuđeni smo. Mogu vam obećati da ćemo zacijelo istim onim žarom, ljubavlju i entuzijazmom kao u prošloj djelovati i u narednoj godini. Programske aktivnosti koje smo planirali su veoma zanimljive. Početak umjetničke sezone posvetili smo domaćim piscima, kompozitorima, libretistima. Istraživat ćemo nove modele za predstavljanje naših predstava, dat ćemo slobodu našim autorskim timovima da se izraze na dobar i kvalitetna način. Bit će tu dobra imena koje će s nama kreirati raznovrstan program", rekla je direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Margeta-Hašimbegović.

Istakla je kako će Balet svoju sezonu početi gostovanjem u New Yorku, te da su pripremili mnogo iznenađenja i kvalitetnih dešavanja. Premijerno će biti izvedena "Balada o Omeru i Merimi" u koreografiji v.d. umjetničke direktorice Belme Čečo Bakrač.

Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba

V. d. umjetničkog direktora Drame NPS Izudin Bajrović kazao je kako su već krenuli u realizaciju svog programa predstavom "Otkrivanje žene" u koprodukciju sa East West Centrom, u režiji Harisa Pašovića. Premijerno izvođenje planirano je za 1. novembar.

"To je prva predstava u koju polažemo velika nade i nadamo se da će ispuniti očekivanja publike i da će publika sa zadovoljstvom dolaziti da gleda tu predstavu. Planirana je predstava 'Sve se nekako preživi osim smrti' u režiji Dine Mustafića. Radi se o vrlo zanimljivom tekstu Ljubice Ostojić i drago mi je da će biti postavljena na velikoj sceni našeg pozorišta", rekao je Bajrović.

Dodao je kako se sada vraćaju maloj sceni i starim tekstovima s prostora bivše Jugoslavije, a u okviru kojih će dati šansu mladim režiserima da steknu iskustvo. Na maloj sceni će biti dvije premijere.

Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba

V. d. umjetničkog direktora Opere NPS Jasmin Bašić kazao je kako se proteklih 25 godina bore da se jedno civilizacijsko naslijeđe očuva s jednakim radom, odgovornošću i žarom.

"Sretan sam i ponosan, kao i svaki član Ansambla sarajevske Opere što će imati priliku da vide istinske legende koje su nas zadužile. Zahvaljujući razumijevanju direktorice i kuće NPS, uprkos teškom vremenu, u goste nam dolazi 35 solista, među kojima i veliki broj legendi. Naš hor će ih pratiti i izvesti bisere horske literature. Njih 50 će izvoditi ono što jedva izvede 100 ljudi na sceni", kazao je Bašić, dodavši kako je ovaj koncert samo jedna u nizu aktivnosti proslave rođendana.