Kultura
2

Većina sarajevskih teatara neće obilježiti Međunarodni dan teatra za mlade

FENA
Predstava "Samo nek ne puca"
Predstava "Samo nek ne puca"
U svijetu se sutra, 20. marta obilježava Međunarodni dan teatra za mladu puliku, a samo će rijetki teatri u Sarajevu imati organiziran program tim povodom.

Tako će u Pozorištu mladih Sarajevo, kako je potvrđeno Agenciji FENA u ovoj teatarskoj kući, na programu biti predstava "Samo nek ne puca" koju je prema tekstu Emira Imamovića režirao Dino Mustafić.

U Sarajevskom ratnom teatru SARTR potvrdili su da na njihovoj sceni neće biti organiziran program posvećen obilježavanju ovog dana, ali će na Svjetski dan teatra 27. marta biti upriličeno javno čitanje radio drame "Kad uscvate glog, crni trn...".

"Riječ je o koprodukciji SARTR-a, redakcije dramskog programa BH Radija 1 i "Preporoda". Autorica je Ljubica Ostojić, dok režiju potpisuje Miralem Ovčina. Dramu će čitati Selma Alispahić, Sonja Goronja, Adnan Hasković, Mehmed Porča, Nada Đurevska, Maja Salkić i Mirela Lambić", istaknula je Latifa Imamović iz Press službe SARTR-a.

Narodno pozorište Sarajevo sutra ne donosi program u povodu Međunarodnog dana teatra za mladu publiku, ali će također u povodu Svjetskog dana teatra biti održana predstava "Hamlet u selu Mrduša donja" u režiji Sulejmana Kupusovića.

U Kamernom teatru 55 izrazili su zadovoljstvo što će baš na ovaj dan publika imati priliku pogledati kultnu predstavu "Umri muški", koja je namijenjena za sve generacije, a posebno je vole mladi zbog izuzetno kvalitetnog humora. Iz ove teatarske kuće navode da često za učenike organiziraju i vanredne izvedbe ovog komada.