Neum
0

Večeras zatvaranje festivala animiranog filma "Naff 2009."

FENA
Neum
Neum
U Hotelu "Zenit" u Neumu večeras će dodjelom nagrada svečano biti zatvoren Festival animiranog filma "NAFF 2009." koji je počeo 27. juna.

Na ovogodišnji NAFF prijavljeno je više od 400 filmova od kojih je za takmičarski dio festivala izabrano njih 54, dok su u panorami prikazana 22 filma.

Brojni ljubitelji filmske umjetnosti koji su posjetili ovogodišnji festival uživali su u raznim projekcijama. Nemali broj filmova ovogodišnjeg NAFF-a govorio je o toleranciji i traženju kompromisa i harmonije, dok su neki fokus stavili na postanak svijeta ili ljudskim uništavanjem istoga.

Skoro svi filmovi iz takmičarskog programa i panorame do sada su osvajali nagrade na svjetskim festivalima, a najviše je filmova iz Amerike, Francuske, Engleske i Njemačke.

Na ovogodišnjem NAFF-u kao članica stručnog žirija sudjeluje i nizozemska autorica Marie Jose van der Linden, koja je uputila iskrene čestitke organizatorima, kazavši kako se već nakon prve večeri festivala osjećala dijelom jedne predivne porodice.

Novinar i član stručnog žirija Dževdet Tuzlić je kazao kako je NAFF iako mlad festival za kratko vrijeme uspio okupiti svjetski renomirana imena animacije, učesnike velikih svjetskih filmskih festivala poput Anesija i Cannesa, ali da nažalost u BiH još nije prepoznat na pravi način.

U stručnom žiriju ovogodišnjeg NAFF-a su i predsjednik žirija Milan Blažeković iz Hrvatske te članovi Rastko Ćirić iz Srbije i Slaven Knezović iz BiH.

Ovogodišnje nagrade u takmičarskom programu su Grand Prix, Najbolji 2D animirani film, Najbolji 3D animirani film, Najbolji animirani film (u kategoriji glina, lutka, kolaž), Najbolja glazba, Najbolji muzički animirani spot i Nagrada publike.

Općina Neum će dodijeliti specijalnu nagradu za doprinos i rad na animiranom filmu.

Posebno priznanje ove godine NAFF je dobio od softverske tvrtke iz Kanade ToonBoom koja je analizirajući dosadašnji rad festivala odlučila svake godine dodijeliti nagrađenim filmovima certifikate za softvere u ukupnoj vrijednosti 4000 hiljade dolara.