Kultura
0

Večeras u Sarajevu performans "Cigla za mir“

FENA
Povodom Međunarodnog dana mira večeras u 19 sati u Sarajevu će biti organiziran performans “Cigla za mir”.

Performans “Cigla za mir” je u sklopu Festivala Koalicije „Preokret“ - ‘(R) Evolucija - Krik Kulture’, a ujedno i zatvara samostalnu izložbu akademskog slikara Edvina Granula na temu ‘Cigle’.

Performans predstavlja simbolički čin novog početka u kojem učestvuju svi građani. Skup počinje ispred Sebilja (Baščaršija), nastavlja u galeriji IPC, a završava izgradnjom STUBA MIRA na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović.

Predsjednik Koalicije „Preokret“ Ibrahim Spahić je danas na pres konferenciji u Sarajevu čestitao Međunarodni dan mira svim građanima BiH u zemlji i svijetu.

„Mir se može graditi samo, kao i stabilnost, kao i sigurnost, kao i razvoj, ukoliko postoji dogovor da se kuća podigne ciglu po ciglu. Mi smo danas odlučili da napravimo jedan veliki projekat koji se zove 'Cigla za mir', cigla za bh. kuću, za obnovu nove energije koju trebamo u razvoju ove zemlje“, kazao je Spahić.

Akademski slikar Edvin Granulo je kazao da su na večerašnji performans svi gosti dobro došli, napominjući da bi bilo dobro da ponesu jednu ciglu od kuće kao svoj doprinos.