Kultura
0

Večeras u Sarajevu izložba fotografija Ostali

FENA
Foto: Jasmin Brutus
Foto: Jasmin Brutus
U galeriji "Evergreen" večeras će biti otvorena izložba "Ostali" fotografa Jasmina Brutusa, kao uvod u 6. Pravo Ljudski Film Festival, koji će biti održan od 9. do 14. novembra u Sarajevu.

Na izložbi će biti predstavljene fotografije koje su nastale prošle godine u Sarajevu, a na kojima je dokumentiran život Roma, saopćeno je iz PR službe Festivala.

"Nije lako biti 'Ostali'. Diskriminacija ne utiče na život na političkim nivoima, ona se uvlači u svaki nivo društva", istakao je autor fotografija Jasmin Brutus.

Kreativna direktorica Festivala Kumjana Novakova istakla je da se ovom izložbom želi prije svega skrenuti pažnju na svakodnevnu diskriminaciju koja se odvija pred našim očima.

"Za 6 dana počinje 6. Pravo Ljudski Film Festival na kojem će u šest programa biti prikazano više od 50 filmova, koji imaju cilj da otvaraju pitanja, šire horizonte, razbijaju predrasude i pozivaju na angažman i akciju protiv svih oblika diskriminacije i kršenja ljudskih prava", najavila je Novakova.

U okviru Festivala, u Art Kinu Kriterion odvijat će se program "Zoomiraj prava" koji uključuje projekcije filmova za mlade, kao i natječaj za najbolju "pravoljudski" fotografiju.