Kultura
0

Večeras u Kamernom teatru 55 "Velika bijela zavjera", predstava o Kurtu Cobainu

FENA
Premijera predstave "Velika bijela zavjera" Dimitrija Vojnova u režiji Aleksandra Jevđevića biće izvedena večeras na sceni Kamernog teatra 55 u 20.00 sati.

"Velika bijela zavjera" priča je o ljubavi Kurta Cobaina i Courtney Love. Priča o Kurtu Cobainu priča je o mladom čovjeku koji je bio i ostao jedna od ikona rok potkulture, i koji je izvršio samoubistvo 8. aprila 1994. godine ."Velika bijela zavjera " priča je o posljednja tri dana njegovog života.

Na pres-konferenciji upriličenoj povodom premijere direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić rekao je da je ovo ljubavna priča, ali i priča o izuzetno darovitom mladom, usamljenom čovjeku-buntovniku s razlogom.

Ovo je također kako je Topčić rekao i priča o bešćutnom svijetu laži i manipulacija i o Kurtu Cobainu koji je imao hrabrosti suprotstaviti se tom svijetu.

Reditelj predstave Aleksandar Jevđević rekao je da je praizvedba predstave održana u beogradskom Atelju 212, te da je predstava u pozorište dovela publiku koja nije tipično teatarska, znači tinejdžere.

On je rekao da se nada da će se isto desiti i u Sarajevu. Jevđević je rekao da ga je zainteresovao Cobainov brzi uspjeh, ali i brzi pad.

Senad Bašić nosilac glavne uloge rekao je da se ova uloga razlikuje od svih koje je igrao, te da mu je izazov.

Mediha Musliović koja tumači Cobainijevu suprugu Courtney Love rekla je da je teško igrati nekoga ko je još živ i ko još radi.

Inače zbog autorskih prava u predstavi se neće moći čuti originalna muzika Cobainijeve grupe (Nirvana), ali su uz pomoć članova grupe Dubioza kolektiv napravljeni aranžmani na Cobainove teme.

U predstavi osim Senada Bašića i Medihe Musliović glume i Mona Muratović, Žan Marolt, Gordana Boban i Alban Ukaj. Dramaturg je Almir Imširević.