Kultura
0

Večeras u Kamernom teatru 55 izložba karikatura svjetskih karikaturista

FENA
Izložba karikatura svjetskih karikaturista, selekcija Međunarodnog salona karikature u Zemunu (Srbija), bit će otvorena večeras u 19.00 sati u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Izložba će biti otvorena do kraja marta, saopćeno je na današnjoj press konferenciji XXIII Internacionog festivala Sarajevo “Sarajevska zima 2007”- Neki drugi grad.

Zemunski međunarodni salon karikature osnovan je 1996. godine, povodom promocije monografije Branka Najholda “Zemunska škola karikature”, o najboljim karikaturistima iz tog grada, koji su ujedno bili i među najistaknutijim predstavnicima jugoslovenske karikature. Zemunski salon se brzo svrstao među nekoliko najvećih i najprestižnijih manifestacija te vrte od gotovo 300 koliko ih se svake godine održavaju širom svijeta. Osim redovnih godišnjih konkursa, Zemunski salon je u dvanaest godina postojanja organizirao niz raznih izložbi sa kojima je gostovao u desetak evropskih zemalja.

Zemunski međunarodni salon karikature je od 2005. godine organizator i kolonije karikature “Široka staza”. U posjetu Salona je više od 15.000 originalnih radova karikaturista iz cijelog svijeta, kao i biblioteka sa više od 1.000 naslova iz oblasti karikature.

Na svom prvo gostovanju u BiH, u organizaciji preduzeća “Most Art” iz Zemuna, zemunski salon je pripremio prigodnu izložbu karikatura na temu “Pozorište”. U pitanju je stotinjak najboljih radova autora iz cijelog svijeta koji su pristigli na konkurs Zemunskog međunarodnog salona karikature 2004. godine.

U okviru "Sarajevske zime" u četvrtak 1. marta u 20.00 sati u Domu mladih bit će održan jazz koncert Duende Quartet (SAD).

Duende Quartet je posvećen sviranju latino jazza u stilu Mongo Santamarije, Cal Tjadera i Willie Boboa sa primjesama legendarnog Blue Note Records zvuka 60-ih godina. Grupa ima širok repertoar od tradicionalnog kubanskih pjesama do modernih jazz kompozicija.

Ataše za kulturu i obrazovanje američke ambasade u BiH Kimberly Murphy je naglasila kako Duende Quartet održava koncert u Sarajevu u okviru svoje turneje, a do sada su bili u Turskoj, Albaniji, Kipru.