Kultura
0

Večeras svečano otvaranje 12. Sarajevo Film Festivala

FENA
Gala projekcijom rumunskog filma "12:08 Istočno od Bukurešta" režisera Corneliua Poromboiua, Sarajevo film festival (SFF) večeras će u Narodnom pozorištu dvanaesti put otvoriti vrata stotinama gostiju, nudeći široku paletu najnovijih svjetskih filmskih ostvarenja.

Ova projekcija sa početkom u 20.15 sati van je konkurencije, dok će isti film biti prikazan u 20.45 sati u Haineken Open Air kinu. Prvi festivalski dan donosi i treću projekciju u okviru programa Panorama – film "Mary" engleskog režisera Abela Ferrare.

U ovogodišnjem izdanju SFF-a će svojoj publici te brojnim najavljenim filmskim kritičarima, režiserima, scenaristima i gostima ponuditi 13 programa, uključujući i Tribute to...

Festival nastavlja pravac orijentiran prvenstveno na regionalnu produkciju te će tako i ovaj put u okviru Takmičarskog programa biti prikazana ostvarenja dvanaest zemalja - Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske, gdje su Grčka i Turska dvije nove zemlje uključene u ovaj program.

Od devet filmova u okviru Takmičarskog programa za igrani film, dva su predstavnika Bosne i Hercegovine, dok je u dva ostvarenja BiH koproducent. U utrci za najprestižnije festivalske nagrade predstavljat će nas filmovi koji će zabilježiti svjetsku premijeru - "Mama i tata", prvijenac Faruka Lončarevića te film "Nafaka" Jasmina Durakovića, također njegov prvi igrani film.

Ovaj će program obilježiti debitanski regionalni filmovi, njih čak sedam od devet u konkurenciji. Predsjednica žirija Takmičarskog programa za igrani film bit će rediteljka filma "Grbavica" i dobitnica Zlatnog medvjeda Filmskog festivala u Berlinu Jasmila Žbanić.

Ovogodišnja Specijalna nagrada "Srce Sarajeva" bit će dodijeljena eminentnom britanskom filmskom i teatarskom reditelju Mike Leighu. Nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku u razvoju Sarajevo Film Festivala.

U okviru programa Tribute to... SFF će ove godine ugostiti dva eminentna filmska autora koji se zbog svojih ostvarenja smatraju jednim od najprovokativnijih i najinovativnijih reditelja današnjice - Abela Ferraru i Béla Tarra.