Kultura
0

Večeras "Sretna Nova 1994!"

FENA
U okviru Pozorišnih/kazališnih igara Jajce 2007 večeras će se publici u Jajcu predstaviti Mostarski teatar mladih (MTM) sa predstavom "Sretna Nova 1994!" rađenoj po tekstu Zlatka Topčića i u režiji Rahima Burhana.

Predstava je locirana u bosanskohercegovačku nedavnu prošlost, a govori o osamljenosti i potrebi za blizinom drugog.

U predstavi igraju: Sunčica Todić, Toni Pehar, Zoran Josić, Nela Tomić, Igor Vidačković. Scenograf i kostimograf je Nina Acković,autor muzike Ivica Vinković,a svira Gudački duo Ivice Vinkovića.

O predstavi koju će večeras imati priliku pogledati publika u Jajcu režiser Rahim Burhan je zapisao:

"Priča je posve antiratna i apolitična je. Zapravo, politična je tek onoliko koliko je činjenica da je u Mostaru bilo rata! Ali, opet, političnost se tu ne ističe kao namjera, više kao posljedica. Tekst je idealan je za ilustraciju onoga što političari danas vole zvati mudrom riječju: globalizacija. E, u njoj se odlično vidi koliko ona određuje sudbinu osnovne ljudske i društvene institucije: obitelji, te kakva je sudbina pojedinca u njoj u istome kontekstu".

Na programu Pozorišnih/kazališnih igara BIH sutra je predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka "Madam San Žen" u režiji Milice Kralj.