Kultura
0

Večeras se zatvara 11. Jazz Fest

Sarajevo-x.com
Posljednjeg dana 11. Jazz Festa Sarajevo 2007 na dvije scene bit će održana tri koncerta. U Pozorištu mladih nastupaju američki gitarista Marc Ribot i novi trio Joshue Redmana, dok će na glavnoj sceni u Bosanskom kulturnom centru publici se predstaviti portugalska pjevačica Maria Joao.

U Pozorištu mladih u okviru programa Strange Fruits Stage u 17.00 nastupit će američki gitarista Marc Ribot. On na nov, uzbudljiv i izazovan način interpretira klasike Paula McCartneya, Johna Lennona, Alberta Aylera i Johna Zorna koje na eksperimentalni, pomalo asketski način donosi u novom svjetlu. Na nastupima, koristeći električnu i akustičnu gitaru, Ribot na jedinstven način propituje, zapitkuje i izvrće smisao odsviranih kompozicija, te publici predstavlja široku zvučnu lepezu.

Neizostavni komorni ambijent koncerta koji zahtijeva apsolutnu tišinu, daje njegovoj muzici iznimnu kvalitetu. Dok svira rock i blues pjesme, publika stiče dojam da na sceni svira crni gitarista sa Mississippija s početka prošlog stoljeća, dok u nekim drugim kompozicijama žestoki rifovi i izrazito ekspresivno pjevanje Ribota podsjećaju na njegovu suradnju s Waitsom.

U 19.00 na istoj sceni saksofonista Joshua Redman predstavit će svoj novi trio u kojem nastupa sa kontrabasistom Omerom Avitalom i bubnjarom Gregom Hutchinsonom. U muzičkom svijetu Joshua Redman jedan je od kreativnijih muzičara svoje generacije, ali i jedan od najkarizmatičnijih umjetnika koji su se na sceni pojavili devedesetih godina prošlog stoljeća. Već je prvim albumom izazivao golemu medijsku pozornost, te su ga magazini Rolling Stone i Down Beat 1993. proglasili novim muzičarom godine. Desetljeće i pol nakon prvih uspjeha, Joshua Redman ostaje podjednako velika atrakcija i opravdava sve komplimente kojima je dočekan na muzičkoj sceni.

Jedanaesto izdanje Jazz Festa zatvorit će na glavnoj sceni u Bosanskom kulturnom centru u 21.00 portugalska pjevačica Maria Joao. Nakon izvrsnog nastupa na 6. Jazz Festu 2002. godine kada je sa svojim projektom Mumadji izazvala oduševljenje i ovacije publike, Maria će ove godine predstaviti svoj novi projekat. Njena izvedba na koncertima očarava publiku neprestanim promjenama boje glasa, raspoloženja i ugođaja, spontanim improvizacijama, komunikacijom s muzičarima i publikom, plesom, te dječjom razigranošću, tako rijetkom i svojstvenom samo najvećim umjetnicima.