Kultura
0

Večeras razgovor o temi "Za koga pisati – književna republika ili etničko bratstvo?"

FENA
Internacionalni P.E.N. Centar i Fond Otvoreno društvo BiH večeras će u Gradskoj galeriji "Collegium artisticum" organizirati razgovor o temi "Za koga pisati - književna publika ili etničko bratstvo?".

Skupom će moderirati Sulejman Bosto, dok će uvodna izlaganja o spomenutoj temi dati Adisa Bašić-Čečo i Dragoslav Dedović.

Kako navodi Sulejman Bosto u pozivu za skup, u našim društvenim, političkim i kulturnim prilikama, tačnije "usred naših katastrofa", književni poziv, književnička zajednica i književnost nalaze se pod pritiscima i diktatima naše političke zbilje, čiji je zajednički nazivnik: represija etnocentrizma, njegovih vrijednosnih i normativnih poredaka.

Kriterije za književnu praksu ispostavljaju etnocentrički centri moći, etnocentrično obojeni mediji, ksenofobično i provincijalno ustrojeni sistemi obrazovanja te etnocentrički kulturni autizam.

"Etnos" postaje političkim i kulturnim toposom "apsolutnog znanja", navodi Bosto, jedini i isključivi izvor identiteta, a temeljni oblik zajednice i socijeteta normiran je kao "etničko bratstvo".

Druga sugestija u naslovnom pitanju glasi da književnost ne može prihvatiti lojalnost etnocentričkom diktatu, nego mora osnažiti i osvijestiti vlastitu alternativu.

Naslovno pitanje također sugerira kako je alternativa "etničkom bratstvu" književna republika.

Književnost za književnu republiku sugerira drugi tip zajednice, koja pretpostavlja slobodne (a ne programirane), raznolike (a ne jednoobrazne) članove i aktere (i pisce i čitatelje) jedne zajednice, kao toposa slobode i umijeća ljudske riječi koja se opire nasilju igrama moći, monološkoj kulturi, jednoglasju kao načinu naših jezičkih i kulturnih egzistencija.

Skup će početi u 20.00 sati, najavljeno je iz P.E.N. Centra.