Kultura
5

Večeras prva repriza predstave "Pobunjenik M.K."

FENA
Prvom reprizom predstave “Pobunjenik M.K.“ u režiji Nermina Hamzagića i koprodukciji MESS Teatra, Narodnog pozorišta Sarajevo i EastWest Centra, večeras se u Narodnom pozorištu nastavlja program Modula Memorije 2014.

Nakon premijere koja se održala u srijedu, publika će i večeras moći pogledati glumački ansambl koji čine Aleksandar Seksan, Amar Selimović, Maja Izetbegović, Vedrana Seksan, Enes Salković i Dženana Džanić.

“Veoma smo zadovoljni prvim reakcijama publike i vjerujemo da će tako biti i večeras. Mislim da je publika prepoznala naš trud i rad koji smo uložili u predstavu i pored loših uvjeta u kojima smo radili, a svakako ih pozivam da i večeras budu sa nama“, naveo je Hamzagić te dodao da priča iako nastala u 19. stoljeću, jako korespondira sa današnjim društvom i da je siguran da je i ta činjenica doprinijela velikom interesovanju publike.

Predstava je rađena prema noveli “Mihael Kolhaas“ njemačkog dramskog pisca, pjesnika i publiciste, Hajnriha von Klajsta, i govori o borbi čovjeka sa nepravednim državnim sistemom. Mihaelu Kolhaasu trgovcu konjima prilikom jednog putovanja na imanju jednog plemića konje bespravno oduzimaju i upropaštavaju. Nakon što mu korumpirani birokratski aparat odbije tužbu protiv plemića, on se odlučuje izboriti za svoju pravdu nasilnim putem.

U nastavku devetnaestog po redu Modula Memorije, održat će se još dvije premijere. Dokumentarno-plesno ostvarenje “Još jedno pismo preko Crvenog krsta“, mladih autorica Sanele Krsmanović i Elme Selman nastalo je na temelju pisama koja su pisana tokom rata preko Crvenog krsta i koja su duži vremenski period bila jedini vid komunikacije između prijatelja, poznanika i članova porodica. Premijera predstave će se održati u četvrtak, 24. aprila u Sarajevskom ratnom teatru sa početkom u 20 sati, dok će se u petak i subotu u istom terminu održati i dvije reprize.

Nakon beogradske, svoju sarajevsku premijeru će također imati i predstava Dine Mustafića, “Mali mi je ovaj grob“, koja se realizira u koprodukciji Hartefakt fonda, Bitef teatra, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, kazališta Ulises sa Briona i "Testament filma" iz Beograda. Predstava govori o sarajevskom atentatu i implikacijama tog čina na opštem i ličnom planu, sa fokusom na značaj borbe za slobodu i revoluciju. Premijera je zakazana za subotu, 03. maja u Kamernom teatru u 20 sati, dok će se dvije reprize održati 4. i 5. maja u istom terminu.