Kultura
6

Večeras promocija knjige "Tajna bosanskog štapa" Enesa Ratkušića u Sarajevu

Klix.ba
Enes Ratkušić  Foto: Bljesak.info
Enes Ratkušić Foto: Bljesak.info
U Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića danas u 19 sati će biti održana promocija nove knjige mostarskog književnika i novinara Enesa Ratkušića.

Riječ je o romanu pod naslovom "Tajna bosanskog štapa", čiji je izdavač Narodna biblioteka Mostar. O knjizi će govoriti Filip Mursel Begović, Edin Urjan Kukavica i Mirsad Sinanović, dok je uloga moderatora povjerena Mirzi Mušiji, koji će također, pročitati neke dijelove iz romana.

Roman, koji je ranije imao svoju mostarsku promociju, kao i na Univerzitetu Trakiya u Edirneu u Turskoj, utemeljen je na jednoj bosanskoj predaji o tajanstvenom štapu, koji je čuvan u Isa-begovoj tekiji na Bentbaši do njenog rušenja 1957. godine..

Iz perspektive dinamične radnje koja obiluje neizvjesnostima, ovo štivo bi se moglo tretirati trilerom. Po sadržaju, roman je u najvećoj mjeri izuzetno živ dijalog naših tradicija, istovremeno i svojevrsna kritika religijske prakse, prepune devijacija, apsurda i nedoumica koji, naravno, ne isključuje ni druga područja u kojima se čovjek realizira, kroz stalnu borbu između dobra i zla.