Kultura
0

Večeras promocija knjige "Izgubljene zvijezde"

FENA
Predstavljanje knjige "Izgubljene zvijezde"- prigodna stopjesmica bh. pjesnikinja 1908.-2008. bit će održano večeras u 19.30 sati u Napretkovom klubu "Lira".

Riječ je o panorami bh. pjesnikinja, koju je u znak sjećanja na Anku Topić (Žepče 1881.- Vitez 1956.) priredio književnik Ante Zirdum, a kojom se simbolično obilježava prva knjiga koju je objavila žena.

Anka Topić svoju knjigu "Izgubljena zvijezda" objavila je 1908. godine.

O tome kako je nastala ova panorama bh. pjesnikinja Zirdum je rekao:

"Razdvajati, izdvajati, suprotstavljati i sučeljavati poeziju muškaraca i žena po bilo kojem osnovu nema nikakve logike, osim u jednom slučaju. Taj slučaj nastao je povodom stote obljetnice izlaska prve knjige poezije domaće pjesnikinje Anke Topić "Izgubljena zvijezda" , kao izraz potrebe da se sagleda koliko pjesnikinja se nalazi na poetskom nebu ponad Bosne i Hercegovine. I upućeniji ljubitelj poezije danas vam neće nabrojati više od desetak imena pjesnikinja u BiH, jer zapravo toliko njih je i ostavilo dubljega traga u našoj sveukupnoj duhovnosti. Kada se radi o pjesnicima taj isti upućeniji ljubitelj navest će vam puno više muškaraca. Ne želeći suditi i prosuđivati zašto je to tako, odlučio sam se tek napraviti uvid u stvarno stanje, i tako sam još 1998. godine počeo pratiti poetsku produkciju žena, i slagati svoja sazviježđa u kojima ima nekoliko vidljivih zvijezda, te mnoštvo manje vidljivih, pa čak i onih koje su oku običnoga promatrača ostale nevidljive - izgubljene u zaboravu".

Knjigu će predstaviti Ajša Džemila Zahirović, Ibrahim Spahić, Željko Grahovac, a poeziju će čitati Nada Đurevska, te pjesnikinje zastupljene u ovoj panorami.