Kultura
0

Večeras predstavljanje egipatskih umjetnika

FENA
Egipatski umjetnici Moataz el Safty i Farouk Wahba predstavit će večeras svoje stvaralaštvo u Turskom kulturnom centru u okviru 22. internacionalnog festivala "Sarajevska zima".

Egipatski umjetnici će se sarajevskoj publici predstaviti videom i performansom "Pod odvojenim pokrivačem", zatim videoinstalacijom "Sposobnost promjene" te izložbom "Kompozicija".

Iako je najavljeno gostovanje četiri egipatska umjetnika, u Turskom kulturnom centru u 19.00 sati bit će predstavljeni radovi samo ove dvojice, dok će ostali svoje radove izložiti naknadno.

Književnik i zamjenik direktora Sektora za kulturu u dnevnom egipatskom listu "Al-ahram" Ibrahim Farghali predstavio je na današnjoj pres-konferenciji stvaralaštvo ove dvojice dva umjetnika, koji pripadaju novijoj generaciji modernih umjetnika.

Tako se Farouk Wahba u svojim radovima vratio egipatskoj tradiciji - mumijama i faraonima, prikazujući ih na moderan način i pokušavajući biti drugačiji i unikatniji. Na njegovo stvaralaštvo, kako je kazao, veliki je uticaj ostavila moderna umjetnost Njemačke tokom boravka u toj evropskoj zemlji.

Moataz el Safty jedan je od rijetkih egipatskih umjetnika orijentiranih na videoart. Međutim, dodaje Farghali, u Egiptu mladi umjetnici nemaju veliku podršku, jer je publika navikla na tradicionalne oblike umjetnosti.

Govoreći o trenutnoj egipatskoj likovnoj sceni, on ističe velike napore Ministarstva kulture u podržavanju mlade generacije umjetnika da napuste tradicionalne forme i okrenu se modernijim. Takva je scena u Egiptu trajala 15 godina, dok se posljednje tri godine umjetnici ponovo vraćaju klasici.

Na današnjem festivalskom repertoaru je i izložba njemačkog umjetnika Stefana Mosesa, koji će se publici predstaviti izložbom fotografija "Deutsche Vita" u Goethe institutu u 18.00 sati.

U okviru Specijalnog programa Festivala večeras će u 17.00 i 20.00 sati u Kinoteci BiH biti prikazan film "Mozarte – daj mi ruku moj živote" u režiji Karla Hartla. Ulaz je besplatan.