Kultura
0

Večeras počinje treći Festival kratkog filma Stolac 2009.

FENA
Festival kratkog filma Stolac po treći put će biti otvoren večeras.

Riječ je o međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova koju organizira Udruženje građana Art Festival Stolac.

Treće izdanje Festivala kratkog filma Stolac bit će održano od 9. do 12. jula. Organizatori festivala i za ovu godinu najavljuju bogat i sadržajan filmski program i ostale popratne sadržaje.

U okviru takmičarske selekcije bit će prikazani filmovi za koje se odlučila selektorica Festivala Maike Hohne, koja isti posao obavlja i za čuveni Berlinale.

O najboljim filmovima odlučit će žiri u sastavu Christine A. Maier, Zrinka Cvitešić i Saša Lošić Loša.

Posljednje festivalske večeri publika će imati priliku vidjeti i najbolje kratkometražne filmove s ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala.

Ove godine revijalno će biti prikazana i četiri dugometražna filma (Čekaj me, ja sigurno neću doći Miroslava Momčilovića; Tri majmuna, Nurija Bilgea Cejlana, izraelski film Valcer s Baširom Arija Folmana, i Entre les murs francuskog režisera Laurenta Canteta).

U okviru festivala bit će postavljena i izložba fotografija Irfana Redžovića, a na nekropoli stećaka Radimlja svirat će TBF i Zabranjeno pušenje.

Večeras nakon ceremonije otvaranja bit će prikazan film "Čekaj me, ja sigurno neću doći", režisera i scenariste Miroslava Momčilovića , (Srbija),
(Kad porastem biću kengur - scenario, Sedam i po -scenario i režija).

Programi Festivala koji će biti zatvoren u nedjelju u kasim večernjim satima odvijati će se u Gradskoj kafani, na nekropoli i Radimlja, u prostorima Šarića kuće i Vile Raguza.