Bosanski kulturni centar
0

Večeras počinje prvo izdanje Xenophonije

Sarajevo-x.com
Večeras u 20.00 u Bosanskom kulturnom centru koncertom Bojana Zulfikarpašića bit će otvoreno prvo izdanje Xenophonije.

Ova međunarodna muzička manifestacija od 9. do 12. aprila predstavit će aktuelne projekte domaćih umjetnika, kao i premijere projekata koji predstavljaju saradnju muzičara iz Bosne i Hercegovine i umjetnika sa međunarodnom reputacijom.

Tako će posjetioci Xenophonije imati priliku pogledati šest koncerata u BKC-u i Pozorištu mladih, dok će studenti muzike iz regije prisustvovati muzičkim radionicama.

Xenophoniju će otvoriti artist-in-residence ovogodišnjeg programa – pijanista Bojan Zulfikarpašić. Nakon njegovog solističkog koncerta, 10. aprila Bojan će nastupiti u duetu sa Amirom Medunjanin, dok će 11. aprila nastupiti u kvartetu sa holandskim trubačem Ericom Vloeimansom, gitaristom Damirom Imamovićem i libanskim perkusionistom Bacharom Khalifeom.

U Pozorištu mladih publika će moći pogledati premijeru projekta mostarskih muzičara Teta Dunja, Teta Višnja i Teta Jagoda, a prvi put u Sarajevu koncert će održati trio danskog saksofoniste Jakoba Dinesena.

Također, kvartet Edina Bosnića promovirat će svoj novi album Gurbet.

Programima Xenophonije prisustvovat će i organizatori koncerata i festivala iz regiona, kao i novinari iz regije i Evrope. Xenophonia će na ovaj način omogućiti susret i upoznavanje organizatora festivala i novinara sa umjetnicima iz regiona i njihovim radom.