Kultura
0

Večeras počinje frankfurtski sajam knjiga

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Frankfurtu je sve spremno za otvaranje najvećeg međunarodnog sajma knjiga na svijetu na kojem će ove godine učestvovati 7.000 izlagača iz 111 zemalja.

Sajam će kasno večeras otvoriti njemački ministar vanjskih poslova Franck-Walter Steinmeier i indijski ministar prosvjete Ardžun Sing.

Do nedjelje, kada će ovaj, 58. po redu frankfurtski sajam knjiga biti završen, štandove izdavača iz cijelog svijeta obići će, kako se očekuje, najmanje 300.000 posjetilaca.

Ovogodišnji sajam je u znaku Indije - njene kulture i književnosti, muzike i mirisa, ljepote, filozofije....

Sajam je ove godine potpuno ''rasprodat'' - izlagači su zakupili 172.000 metara kvadratnih prostora kako bi se predstavili na prestižnom mjestu.

Na sajmu će biti predstavljeno više od 400.000 knjiga i multimedijalnih proizvoda, a za ovih nekoliko dana, koliko će trajati, očekuje se da će na više od 2.500 priredaba učestvovati 1.000 pisaca iz cijelog svijeta.

Najviše pisaca će imati Indija, oko 70, a u ime svih njih i indijske kulture i stvaralaštva, na otvaranju sajma će govoriti Mahasveta Devi, prenosi Tanjug.

Na ovogodišnjem sajmu se očekuje i dolazak indijskog pisca i diplomate Shashija Tarura, čovjeka koji se pominje kao mogući nasljednik Kofija Annana u fotelji generalnog sekretara UN-a.

I na ovom, kao i na svim prethodnim sajmovima knjiga u Frankfurtu, očekuju se brojne poznate ličnosti iz svijeta politike, nauke i prosvjete.

Jedna od tih ličnosti je američka spisateljica "krimića" Dona Leon, koja živi u Veneciji.

Očekuje se i dolazak njemačkog nobelovca Gintera Grasa, književnika koji se prošlog ljeta "istakao" svojim zakašnjelim priznanjem - 60 godina po završetku Drugog svjetskog rata - da je bio član zloglasnih Hitlerovih SS divizija.

"Slučaj Gras" je izazvao sijaset žučnih rasprava o "liku i djelu" njemačkog nobelovca, među kojima je - što je posebno zanimljivo - bilo dosta onih koji su nalazili opravdanja za postupak ''moralne ikone'' poslijeratne Njemačke.

Zajedno s predstavnicima iz zemlje i inozemstva, Sajam želi da pod motom "Literary Campaign" (LitCam - književna kampanja) ojača saradnju širom svijeta u oblasti opismenjavanja, pa je zato već u ponedjeljak na sajmu započeta akcija opismenjavanja.

U tom kontekstu je zanimljiv podatak statističara da nepismenost nije problem samo Afrike, Azije ili Latinske Amerike. Nepismenih, kažu, ima podosta i u najbogatijoj zemlji sveta, SAD - pa čak i u Evropi.

Ovogodišnja njemačka književna nagrada, dotirana sa 25.000 eura, koju dodjeljuje Udruženje njemačkih knjižara, bit će uručena na sajmu njemačkoj spisateljici Katarini Hacker za roman ''Die Habenischtse'' (Siromašni).

Ova 39-godišnja književnica - rođena je u Frankfurtu, a živi u Berlinu - opisuje u tom romanu život dvoje mladih koji se na jednoj zabavi upoznaju 11. septembra 2001., baš na dan terorističkog napada na New York i Washington, a zatim odlaze u London, gdje polako gube kontrolu nad životom....

Hackerova, kažu kritičari, maestralno prikazuje kako svjetski događaji utiču na pojedinačne živote. Studirala je istoriju, filozofiju i judeizam na univerzitetima u Frajburgu i Jerusalimu.

Ova nagrada, koja se dodjeljuje tek drugi put, dotirana je sa ukupno 37.500 eura - pobjednik dobija 25.000, a pet finalista po 2.500 eura.

Među finalistima je i Srbin Saša Stanišić (rođen je 1978. godine u Višegradu, a od 1992. živi u Njemačkoj), student književnosti na Univerzitetu u Lajpcigu.

Stanišić, koji piše na njemačkom, ušao je u finale za prestižnu književnu nagradu svojim romanom ''Wie der Soldat das Grammophon repariert'' (Kako vojnik popravlja gramofon).