Ljeto u Tuzli
0

Večeras počinje festival Kaleidoskop

Sarajevo-x.com
Sve je spremno za početak prvog izdanja Kaleidoskop festivala, koji će se na nekoliko lokacija u Tuzli održati od 30. jula do 2. augusta. Festival počinje u četvrtak 30. augusta u 21 sat otvorenjem retrospektivne izložbe Mirka Ilića, na kojoj će u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli ovaj svjetski priznati grafički dizajner, inače rođen u Bijeljini, predstaviti svoje stripove, ilustracije i dizajnerska rješenja.

Mladima će ipak biti najzanimljivije kreativne radionice i muzička događanja, kojih ovih dana neće manjkati, pa će tako za vrijeme Festivala u parku kod tuzlanske Muzičke škole koncerte održati mnoge domaće, ali i grupe iz regije i ostatka Evrope.

Bh. bendovi koji će nastupiti na Kaleidoskopu su Defence, Dubioza kolektiv, 0+ i No Rules, a iz regije Hessus Ator iz Hrvatske, te Darkwood Dub, Drum’n‘Zez i (Ne)Normalni Balašević bend iz Srbije. Budući da Festival organizira Općina Tuzla, UG Kuća plamena mira Tuzla u suradnji s gradom Bolonja, na pozornicu Kaleidoskopa popet će se i tri benda iz Italije - Les Fauves, Il Parto delle Nuvole Pesanti i Diva Scarlet, ali i francuska grupa Ursa Major, te holandske Rivelino i Urban.

"Centralni događaj Kaleidoskopa bit će razgovor koji će moderirarti Senad Pećanin, glavni i odgovorni urednik Dana, a u kojem će učestvovati univerzitetski profesori – jedan Izraelac, drugi Palestinac. Kao glavni događaj smo ovo odabrali, jer Festival i jeste usmjeren ka umjetnosti dijaloga kroz savremenu umjetnost, zato ćemo isti dan imati otvoreni razgovor i s umjetnicima Mirkom Ilićem i Safetom Zecom. Kaleidoskop je usmjeren na jačanje kulturnih resursa grada Tuzle", rekla je za sarajevo-x.com jedna od organizatorica, Jasmina Redžepagić-Avdagić, dodajući da će u sklopu Festivala biti otvoreno nekoliko izložbi mladih slikara i fotografa.

U Kući plamena mira bit će održan i 3. internacionalni festival amaterskog, art i trash filma A-fest, koji i ove godine predstavlja nezavisne produkcije.

"Ovaj put ćemo u programu imati manje filmova nego obično, a razlog je što se A-festu nismo mogli u tolikoj mjeri posvetiti zbog organizacije Kaleidoskopa. Svejedno, mislim da će publika moći vidjeti neke zaista zanimljive filmove, koji su na našu adresu pristigli uglavnom iz regiona i ostatka Evrope, dok će i ovaj put broj filmova domaćih autora biti mali“, kaže Redžepagić-Avdagić.