Kultura
0

Večeras počinje 9. BIMF

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Kocertom zagrebačkih solista večeras će biti otvoren 9. BIMF koji, kao i uvijek, nudi pregršt lijepih zbivanja.

Ove godine ċe pored Bartoka, Papandopula i Pachelbela izvesti još jednu premijeru djela kompozitorice Zemire Masleše pod nazivom "Santa Monica Beach Sand” (Pijesak na plaži Santa Monice).

"Drugi koncert slavi našu dugogodišnju saradnju i podršku sa svjetskim takmičenjem za pijaniste i čuvenom Horowitz fondacijom koja slavi uspomenu na jednog od najboljih pijanista ikada u svijetu, Vladimira Horowitza. Koncert predstavlja sjajnu ukrajinsku pijanisticu Tetianu Shafron, koja je i pobjednica Horowitz i čuvenog Schopenovog takmičenja i njen koncertni program uključuje, između ostalih, i djelo Schopena. Schopen je interesantan kompozitor čija se muzika može prepoznati jer u sebi nosi istinsku ljubav i bol životnih iskustava. Schopen je bio ratni izbjeglica, koji se nakon iznenadne invazije tadašnje velike ruske imperije nikad nije vratio na svoje ognjište i nikad nije vidio svoje roditelje. To je životna priča s kojom se mnogi Bosanci i Hercegovci mogu poistovjetiti. Pa i direktor ovog festivala je ratni izbjeglica iz Banje Luke. Schopen je tu bol iskristalisao u svojoj muzici, i kroz svoju muziku je slavio poljsku kulturu. Sam ruski Car je proglasio njegovu muziku 'pištoljima sakrivenim među ružama' premda Schopen nikad nije služio u vojsci. E to je ta moċ muzike i umjetnosti koju BIMF njeguje veċ devet godina", saopćili su organizatori.

Treċi koncert predstavlja vodeċu američku pijanisticu Ursulu Oppens koja u Sarajevo za BIMF program dolazi veċ četvrti put. Simbolično, kompozicija koju je prve godine festivala izvela se zove "Ujedinjeni narodi se nikad neċe pobijediti" kompozitora Frederica Rzewskoga. Ove godine ċe između ostalog izvesti i bosansku premijeru Pulitzerom nagrađenog američkog kompozitora i osobe koja podržava BIMF misiju, Bernard Randsa, što je izuzetna čast.

BIMF veċ tradicionalno nudi i muzički kamp za djecu, koji je prvi u BiH. Djeca Sarajeva rijetko imaju zadovoljstvo da komponuju za zagrebačke soliste koji ċe potom da izvedu premijerno njihovu kompoziciju.

"BIMF ove godine radi specijalan program za SOS dječije selo gdje ċemo učiti djecu da komponuju i BiH ċe uskoro da ima puno mladih i slatkih kompozitora", kažu organizatori.

A ukrajinska pijanistica i pobjednica Schopenovog takmičenja ċe izvesti dodatni program pod nazivom "Uspavana ljepotica", to ċe biti matinee koncert za djecu i predstavit ċe kompoziciju pod tim imenom, a djeca ċe aktivno da učestvuju u kreaciji scenskog dijela te prelijepe bajke. BIMF ove godine ima jednu prelijepu uspavanu ljepoticu i predstavlja, pored sjajnih svjetskih umjetnika, i jednu princezu. Naravno, kako to obično biva i u bajci, a katkad i u životu, svaka princeza upozna svog princa, pa ċe tako i naša princeza imati princa koji ċe joj se pridružiti na pozornici.

"BIMF šalje direktivu da se kreira, u ovom slučaju kroz scensku režiju muzičkog djela i aktivno učešċe djece u kreativnim procesima, jedna vrlo pozitivna atmosfera. Ovaj dio unikatnog programa smo nazvali 'Stigla Direktiva - Direct THIS!'. Suočen s određenim poteškoċama svih ovih godina, BIMF radi na podizanju svijesti o tim problemima. Prošle godine smo predstavili program 'Inovator, NE plagijator!' tj 'Budi Džon, NE đon' koji radi na podizanju svijesti o zaštiti intelektualnog vlasništva u BiH danas, ali i uči snazi korištenja vlastitog uma, te njegovanju vlastitog ali i tuđeg integriteta. A ove godine radimo na podizanju svijesti o stvarima koje su svima poznate a spadaju u tzv 'bosanski mentalitet'. Međutim, BIMF se ne slaže s tom teorijom, i smatra da potomci 'Dobrih Bošnjana' bi se trebali ponašati sukladno s dobrom reputacijom svojih predaka. Ove godine je 'stigla direktiva' od pojedinaca iz nekih drugih institucija te kolega da se BIMF ne podrži, unatoč činjenici da je BIMF jedna od 10 zvaničnih 'kulturnih manifestacija od značaja za Grad Sarajevo'. Ovaj čin BIMF osuđuje jer nipodaštava Grad Sarajevo, njihovu odluku, ali i sve naše partnere, sponzore i umjetnike, te publiku koja nas vjerno prati i podržava", kažu organizatori i pozivaju sve da se pridruže njihovoj kulturnoj, muzičkoj, socijalnoj i edukativnoj misiji, i da uživaju u prvom festivalu ne samo u Sarajevu veċ i u BiH poslije rata.

Zahvaljujuċi podršci Grada Sarajeva, ulaz na sva BIMF dešavanja je tradicionalno besplatan.