Wiener Festwochen
0

Večeras početak najvećeg festivala kulture u Beču

Klix.ba
Finale takmičenja mladih umjetnika "Eurovision Young Musicians Competition", koje će se odžati večeras (11.5.) na trgu ispred gradske vijećnice, označit će početak "Bečkih svečanih sedmica" - "Wiener Festwochen", najvećeg festivala kulture u Beču.

U finalu će nastupiti sedam mladih muzičara s klasičnim instrumentima ispred više od 10.000 posjetilaca.

"Bečke svečane sedmice" posvećene su pozorišnoj i muzičkoj umjetnosti i održavaju se s prekidima od 1927. godine. Ove godine će biti predstavljeno 36 produkcija iz 24 države.

Pored koncerata klasične muzike u bečkom "Musikvereinu", Verdijevom operom "La Traviata" bit će nastavljena trilogija posvećena slavnom talijanskom kompozitoru. Trilogija se završava na "Bečkim svečanim sedmicama" 2013. godine na 200. godišnjicu rođenja italijanskog kompozitora.

U sklopu pozorišnog programa najveće interesovanje vlada za predstavu "Veliki i mali" njemačkog pisca Bothe Straußa u kojoj glumi holivudska zvijezda Cate Blanchett. U središtu pozorišnog programa su ove godine produkcije iz Latinske Amerike. Umjetnici iz zemalja srednje i južne Amerike tematiziraju diktature i otpor generacije svojih roditelja.