Kultura
4

Večeras noć teatra i u BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na području cijele Bosne i Hercegovine večeras će biti održana Noć teatra. I ove godine Bosansko narodno pozorište Zenica je koordinator ove teatarske manifestacije koja ima međunarodni karakter. Cilj ove međunarodne manifestacije je da okupi sve radnike i ljubitelje teatarske umjetnosti i ujedini ih u promociji teatarske umjetnosti.

Ove godine, u manifestaciji će učestvovati 33 institucije kulture u BiH, među kojima su teatri, akademije, centri za kulturu, muzeji, fakulteti.

Specifičnost cijelog programa je otvaranje vrata publici kako bi se posjetioci mogli bolje upoznati s radom teatra i da teatar pogledaju iz jedne potpuno druge vizure, posjećujući scenske izložbene prostore, radionice, te da se upoznaju s glumačkim ansamblom i uposlenicima pozorišta.

Program za Noć tetra donosi raznolike predstave. Sarajevska pozorišta imaju poseban program za ovu večer.

Noć teatra je povod da se teatarski umjetnici skupe i udruže. Ovaj dan iz godine u godinu budi aktivnosti u pozorištu, a najbitnije da je pozorište aktivno. Tako će večeras u Sarajevu sva pozorišta biti otvorena, kazao je agenciji Fena glumac i asistent na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo Alen Muratović.

On je pozvao sve zainteresirane da večeras dođu na Akademiju scenskih umjetnosti gdje će moći pogledati predstavu "Bračna igra".

"Pozivam sve da dođu na Akademiju scenskih umjetnosti i pogledaju dvoje mladih sjajnih glumaca Adnana Goru i Ninu Đogo", kazao je Muratović, dodavši da je generalno program i u ostalim pozorištima vrlo dobar, te da će svi oni koji požele večeras otići u teatar imati šta i vidjeti.

U SARTR-u će biti prikazana projekcija dokumentarnog filma "Od Skloništa do SARTR-a".

U SARTR-u su odlučili da večeras bude pušten dokumentarni film Sklonište, odnosno film koji je posvećen prvoj predstavi koja se radila u produkciji Sarajevskog ratnog teatra 1992. godine, kazala je u izjavi za agenciju Fena glumica Maja Salkić.

Osim što je film o nastajanju jednog novog pozorišta, o borbi za kulturu u razrušenom Sarajevu, to je jedna lijepa humana priča, kazala je Salkić, pozvavši sve zainteresirane da dođu u SARTR i pogledaju ovaj film.

Ovo je prilika da ljudi večeras usmjere svoje misli ka nečem lijepom, ka pozorištu, glumcima, rediteljima, i svima koji su zaslužni da se napravi jedna pozorišta produkcija, kazala je Salkić.

Na sceni Narodnog pozorišta večeras će biti izvedena predstava "Kad bi ovo bio film" Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića. U Kamernom teatru 55 publika će moći pogledati performans pod mentorstvom Jasne Žalice, pod nazivom "Ludi od ljubavi". Magacin Kabare će reprizno izvesti crnu komediju "Kći" Emira Kapetanovića.

Narodno pozorište Mostar će večeras izvesti predstavu "Buđenje kamenog spavača", u adaptaciji i režiji Šerifa Aljića, dok će Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara izvesti predstavu "Teresa Raken" Emila Zole, a u režiji Pejane Rastović.

Zenički BNP izvest će četiri predstave: "Put do čarolije" Vladimira Đorđevića, u režiji Miroljuba Mijatovića, "Patuljak iz zaboravljene zemlje" Ahmeta Hromadžića, u režiji Miroljuba Mijatovića, "Ekstremisti" Williama Mastrosimonea u režiji Roberta Krajinovića i "Ćorkan" Harisa Burine.

Narodno pozorište Republike Srpske za Noć teatra pripremilo je predstavu "Ukroćena goropad" i studentsku predstavu "Ja kao gola". Banjalučka publika moći će večeras pogledati i predstavu "Pohvala ludosti" u kafe KAB-u u izvođenju Nevid teatra i predstavu "Post-muški stres" u Gradskom pozorištu "Jazavac".

Ovu manifestaciju BNP Zenica organizira već treću godinu, a prošle je godine na ovoj manifestaciji učestvovalo 36 teatara i ustanova iz 18 gradova BiH.

U ovoj značajnoj međunarodnoj teatarskoj manifestaciji European Theater Night, koja ujedinuje teatarske radnike iz cijele Evrope s njihovom publikom, učestvuju Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka, a cilj je da se u narednom periodu ovom projektu priključe i ostale zemlje regiona i Evrope.

U manifestaciji će učestvovati ukupno 90 gradova, 200 pozorišta i oko 300 predstava s oko sto hiljada potencijalnih posjetilaca.