Kultura
28

Večeras na Jazz Festu jedan od najvećih trubača svih vremena

Klix.ba
Tomasz Stanko, jedan od najuticajnijih živućih trubača, nastupit će večeras na 19. Jazz Festu na glavnoj festivalskoj sceni u Bosanskom kulturnom centru.

Bit će to njegov drugi nastup u karijeri u Sarajevu i prvi nakon 60 godina.

Podsjećamo da je ovaj umjetnik, "jedan od najvećih i najoriginalnijih trubača svih vremena" kako ga je ocijenio ugledni The New Yorker, svoj prvi međunarodni nastup kao 13-godišnjak imao upravo u Sarajevu na skupu izviđača, kao član poljskog orkestra. Danas, u svojoj 73. godini Stanko dokazuje da je podjednako vitalan i kao instrumentalista i kao autor.

Njegova diskografija broji 37 albuma koje je snimio kao lider, a pored brojnih priznanja vrijedi spomenuti da je znamenita američka obrazovna institucija Smithsonian jednu od njegovih kompozicija uvrstila u svjetsku jazz antologiju obuhvaćenu sa samo šest nosača zvuka.

Stanko će večeras u 22.00 na Jazz Festu predstaviti svoj skandinavsko-američki ansambl koji čine finski pijanista Alexi Tuomarila te Amerikanci, basista Eric Revis i bubnjar Gerald Cleaver.

Istu večer ali dva sata ranije, u 20.00, na istoj sceni nastupit će i norveško-austrijski duet, trubač Arve Henriksen i gitarista Christian Fennesz koji će publiku povesti na jedinstveno muzičko putovanje kroz neistražene zvučne pejzaže.

Oba koncerta posjetioci će moći pogledati i poslušati kupovinom jedne ulaznice – popularnog double billa, koji se već od 12.00 može kupiti u box officeu u BKC-u.

Club Monument u 23.30 bit će mjesto sureta bh. muzičara i regionalnih solista, uz tradicionalni jam session. Ulaznice za ovaj program prodavat će se na ulazu u klub.