Sarajevo
0

Večeras koncert maestra Riccarda Mutija

Sarajevo-x.com
Slavni italijanski dirigent i zvijezda svjetske klasične muzičke scene Riccardo Muti zajedno sa orkestrom i horom "Maggio Musicale Fiorentino" priredit će večeras sarajevskoj Zetri koncert "Putevi prijateljstva: od Sarajeva do Sarajeva".

Koncertom će biti obilježena 20. godišnjica Ravena Festivala u čijoj će organizaciji koncert biti i održan, a ujedno će predstavljati i podsjećanje na prve dane projekta "Putevi prijateljstva", koji je i začet u Sarajevu 1997. godine.

Te je ’97. godine maestro Muti u pratnji ansambla Milanske skale sarajevskoj publici priredio koncert u dvorani Skenderije.

Maestro je najavio je da će u prvom dijelu večerašnjeg koncerta biti izvedena Brahmsova rapsodija, jer su njegova djela iznimna zbog muzičkog karaktera i spiritualnosti.

Drugi dio koncerta donijet će Beethovenovu simfoniju "Heroika", koja je bila izvedena i prije 12 godina kada je Sarajevo tek ostavilo iza sebe teški ratni period.

Uslijedit će dio iz Verdijevog "Nabuca" koji će biti izveden sa horom "Maggio Musicale Fiorentino", te orkestrima iz BiH i dječijim horovima iz Sarajeva, Tuzle, Zenice i Srebrenice.

Koncert koji će se održati u sarajevskoj dvorani Zetra počinje u 21:00 sat.