Kultura
8

Večeras koncert Interkulturalnog hora mladih Visoko i Kamernog hora mladih iz Koblenza

Klix.ba
Interkulturalni hor mladih Visoko održat će večeras u Kinodvorani u Visokom koncert pod nazivom "Better is peace“. Bh. Horu pridružit će se i Kamerni hor mladih iz Koblenza.
U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom 2013. godine osnovan je Interkulturalni hor mladih. Ideja osnivača bila je da se mladi različitih bh. kultura okupe i zajedno rade na muzičkim projektima uz dugoročnu saradnju s Kamernim horom mladih iz Koblenza.

Prvi zajednički projekt ovih dvaju horova, djelo "The Armed Man – A Mass for Peace“ Karla Jenkinsa, komponirano u vrijeme ratnih sukoba na Balkanu 1990-ih, posvećeno je preživjelima u ratu na Kosovu i objedinjuje u sebi različite muzičke stilove i religiozne motive kršćanstva, islama, budizma, hinduizma i židovstva kao i tekstove svjetskih književnika Johna Drydena, Rudyarda Kiplinga, Jonathana Swifta i dr. Zajednički rad na ovom djelu pojačava s jedne strane osjećaj za zajedništvo mladih iz različitih kultura i zemalja, a s druge strane pospješuje njihov muzički talent. Zbog toga ovo djelo i izvođačima i slušateljima nudi idealnu podlogu za ozbiljno suočavanje s temom interkulturalnosti šaljući rječitu i snažnu poruku mira.

Nakon višemjesečnih intenzivnih proba, Interkulturalni hor mladih Visoko gostovao je u Njemačkoj te skupa s Kamernim horom mladih iz Koblenza premijerno nastupio 24. marta u Koblenzu uz pratnju Državnog orkestra Rajnske filharmonije. Na koncertu u Njemačkoj bilo je prisutno 1.400 gledatelja. Kamerni hor mladih iz Koblenza gostovat će uskoro u BiH te će oba hora u organizaciji Rotary Cluba Sarajevo, Franjevačke klasične gimnazije Visoko i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo izvesti isti program na koncertu pod nazivom "Better is peace“ 23. aprila u 19:00 sati u Kinodvorani u Visokom i 25. aprila u 19:30 sati u dvorani BKC-a Sarajevo uz pratnju orkestra Bellarte iz Sarajeva.

Ovim projektom se gradi nova ustanova koja će ubuduće doprinositi međukulturalnoj saradnji mladih u BiH te ih kontinuirano povezivati s mladima u Njemačkoj.

Ulaz na koncerte je besplatan.